Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW

BTW

Btw (Belasting Toegevoegde Waarde) is een omzetbelasting die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. Bijna iedere freelancer is verplicht btw te heffen op de diensten die hij levert. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Verdiep je daarom in de btw-plicht, de verschillende tarieven en de btw-aangifte.

Btw: weten hoe de omzetbelasting werkt

  • Veel freelancers denken dat de btw hun omzet of winst drukt. Dat is echter onjuist; de btw staat  los van die twee dingen. Om onduidelijkheden over de omzetbelasting uit de wereld te helpen, heeft Lancelots de feiten op een rij gezet.

Btw heffen op je factuur

  • Als je btw-plichtig bent, dan moet je btw heffen op je verkoopfacturen. Deze facturen moeten bovendien aan strenge eisen voldoen.

Btw op je zakelijke aankopen terugvorderen

  • Betaalde btw kun je als ondernemer meestal terugvorderen. Als je btw betaalt tenminste. Ook wordt niet alle btw op zakelijke aankopen gezien als voorbelasting. Anders gezegd: niet alle betaalde btw kun je terugvorderen.

Btw-aangifte: omzetbelasting afdragen

  • Eén keer per drie maanden of eens per jaar is het tijd voor de btw-aangifte. Per aangifteperiode verreken je het bedrag dat je aan btw hebt gefactureerd, met het bedrag dat aan jou in rekening is gebracht door leveranciers.

Btw-berekening: zelf berekenen wat je aan btw moet betalen
  • Hoeveel btw moet je betalen? Als freelancer wil je graag weten welk geldbedrag er straks weer retour moet naar de Belastingdienst. Lancelots heeft daarom een handige spreadsheet gemaakt waarmee je gemakkelijk zelf de btw kunt berekenen.

Btw en het buitenland: 0% btw rekenen

  • Doe je zaken met het buitenland, dan moet je de btw verleggen. Wil je btw die je aan het buitenland betaald hebt terugvorderen, dan doe je dat bij de Nederlandse fiscus.

Belasting


Btw-plicht: weten wanneer je btw moet heffen

  • Als freelancer hoef je niet altijd btw te heffen over de diensten die je levert. Sommige diensten zijn vrijgesteld van de btw. Ook zijn niet alle ondernemers btw-plichtig.


Btw-tarief: je tarief bepalen

  • De omzetbelasting kent verschillende tarieven. Het btw-tarief dat je op je levering moet heffen, hangt af van het soort dienst of product en is in Nederland meestal 21% en soms 9%.

Kleineondernemersregeling (KOR): geen btw berekenen

  • Wie een bescheiden omzet heeft, kan vrijstelling krijgen van de btw-verplichtingen.

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren