Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Rechtsvormen Eenmanszaak

Eenmanszaak

De meest voor de hand liggende rechtsvorm voor freelancers is de eenmanszaak. Van een eenmanszaak ben je zowel oprichter als enige eigenaar. Het betekent niet per se dat je ook alleen werkt: je kunt personeel aannemen.

Aansprakelijkheid

Bij de eenmanszaak is er wat aansprakelijkheid betreft geen verschil tussen de onderneming en jouzelf. In juridische termen heet deze rechtsvorm een natuurlijk persoon. Dat houdt in dat je privé volledig aansprakelijk bent voor je zakelijke aangelegenheden. Daar staat tegenover dat de winst voor jou alleen is. Een schuldeiser kan aanspraak maken op zowel je zakelijke als je privévermogen. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, kan ook het geld van je partner worden opgeëist. Huwelijkse voorwaarden bieden hiertegen bescherming, maar niet onder alle omstandigheden.

Oprichting

Voor de oprichting van een eenmanszaak geldt maar één eis: inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Belastingen

Over de winst uit je eenmanszaak betaal je in principe inkomstenbelasting. Ben je fiscaal geen zelfstandig ondernemer, dan kun je er ook voor kiezen om onder het loonbelastingsysteem te vallen.

Als je voldoet aan een aantal voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan je zelfstandig ondernemerschap, heb je recht op fiscale voordelen in de vorm van ondernemersaftrekposten. Voor bepaalde aftrekposten moet je minimaal 1225 uur per jaar als ondernemer actief zijn voor je bedrijf.

Heb je mensen in dienst, dan moet je over hun salarissen loonbelasting afdragen aan de fiscus.

Sociale zekerheid

Als eigenaar van een eenmanszaak val je, net als iedereen, onder de volksverzekeringen, zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene Kinderbijslagwet (AKW). Alle overige verzekeringen moet je zelf afsluiten.

Heb je mensen in dienst, dan draag je voor hen wel premies voor de werknemersverzekeringen af.

Bronnen

Auteur: Marieke van Osch

Inhoudelijk adviseur: Olaf van der Linden, advocaat 

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/rechtsvormen/eenmanszaak Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren