Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Gezin naast ondernemerschap Gezin naast ondernemerschap

Gezin naast ondernemerschap

Geen morrende collega's als je thuisblijft bij je zieke kind. Wel op een doordeweekse dag iets leuks doen met je kinderen. Maar ook: steeds op zoek zijn naar het goede evenwicht en daarop blijven reflecteren. Deze Lancelots vertellen hoe zij hun werk combineren met het ouderschap.

Voordeel is valkuil

"Ik werk in principe vier dagen per week, op wisselende locaties. Het is lastiger om vier vaste dagen aan te houden dan toen ik nog in loondienst was. Het werk moet nu eenmaal wel eens 's avonds gebeuren of op mijn vrije dag. Gelukkig heb ik een goed netwerk: mijn schoonouders en vriendinnen zijn altijd bereid om in te springen. Tegenwoordig zeg ik ook gewoon: 'Woensdag komt niet goed uit, want dan zorg ik voor mijn kinderen.' Vroeger durfde ik dat niet. Ik was bang om over te komen als iemand die haar werk niet serieus neemt, het er maar een beetje bij doet. 

Een voordeel van freelancen is de flexibiliteit. Als er een kind ziek is, kan ik thuisblijven. Maar dat is ook een valkuil, want ik moet die tijd wél inhalen. Iemand met een vaste baan zou misschien meer moeite doen om opvang te vinden. Die flexibiliteit komt natuurlijk niet alleen van pas bij ziekte, maar ook bij leuke dingen. Zo kan ik er vaker bij zijn als er op school iets bijzonders is.

Ik heb gemerkt dat het me allemaal beter afgaat als ik niet te veel dingen tegelijk hoef te doen. Naast styling doe ik ook decorontwerp, maar ik moet die dingen niet door elkaar laten lopen. Ik let erop dat ik structuur houd in mijn leven. Dan geven werk én gezin me plezier en ontspanning." 

Geryanne Katerberg, freelance styliste

Blij met deze oplossing

"Ik had twee belangrijke drijfveren om voor mezelf te beginnen.

  • In de eerste plaats kon ik me in mijn werk niet genoeg ontplooien. Met een eigen bedrijf zou ik de dingen kunnen doen die ik leuk vind.
  • Ten tweede was mijn vaste baan moeilijk te combineren met mijn gezin. De middelste van mijn drie dochters heeft een chronische ziekte. Daardoor is ze zeker één week per maand ziek.

Mijn vrouw heeft een eigen logopediepraktijk en is redelijk flexibel, maar ze heeft ook haar afspraken. Ik nam vaak vrij om thuis te zijn. Maar dat ging ten koste van de spaarzame vakantiedagen. Nu ik mijn eigen bedrijf heb, kan ik veel makkelijker inspringen als mijn dochter ziek is. Ik heb een eigen kantoor, maar zo nodig werk ik thuis. Daar heb ik een eigen werkplek, dus dat gaat prima.

Het evenwicht tussen werk en gezin is soms moeilijk te handhaven. De afgelopen periode was mijn dochter vaker ziek, waardoor ik minder heb kunnen werken. Maar alles bij elkaar ben ik blij met de manier waarop mijn vrouw en ik het hebben opgelost. Als we allebei een vaste baan hadden gehad, was het allemaal veel lastiger geweest. En ik doe het werk dat ik leuk vind!" 

Jaap van de Putte, internet-consultant

MarianneNiet meer thuis werken

"Als freelancer ben je flexibel. Het voordeel is dat je je werk kunt afstemmen op je situatie. Na de geboorte van mijn eerste kind ging het met mij niet geweldig. Dan is het fijn als je je werk in je eigen tempo en op je eigen manier weer kunt oppakken. Ook nu vind ik die flexibiliteit nog steeds een groot voordeel, bijvoorbeeld als een van mijn kinderen ziek is. En dat is meteen het nadeel: omdat ik flexibel ben en mijn man een vaste baan heeft, heb ik eerder dan hij de neiging om mijn werk aan de kant te zetten. Terwijl mijn werk net zo belangrijk is.

Aanvankelijk werkte ik thuis, maar ik merkte dat werk en privé te veel door elkaar gingen lopen. Tussen mijn werk door deed ik de was. Als ik met de kinderen bezig was, handelde ik intussen mijn mail af. Geen goed idee, dan ga je mailtjes naar de verkeerde mensen sturen. Sinds vier jaar huur ik kantoorruimte, en daardoor kan ik gezin en werk beter scheiden. Toen ik nog thuis werkte, voelde ik me schuldig als ik 's avonds niet aan het werk ging. Dat heb ik nu niet meer; ik werk nu zoveel mogelijk op kantoortijden. Dat bevalt me veel beter. Je moet niet vergeten dat voor kinderen zorgen ook werk is. Als je overdag zorgt en 's avonds werkt, maak je dus extra lange dagen. Nu heb ik de avonden weer voor mezelf."

Marianne Kalkman, freelance journalist

"Ik maak veel van mijn kinderen mee"

"Toen mijn eerste kind werd geboren, werkte ik nog niet zo lang als freelancer. Ik werkte freelance omdat ik geen vaste baan kon vinden als fotograaf, dus niet omdat ik het zo graag wilde. En dan nog zo'n verandering in je leven ... Dat was best een pittige combinatie. Mijn kinderen zijn nu elf en dertien jaar en dus al veel zelfstandiger. Maar nog steeds is de combinatie van ondernemerschap en gezin niet altijd zo gemakkelijk. Het is veel en druk, ook al hebben mijn partner en ik de taken eerlijk verdeeld. Ik heb mijn werk, wil mijn vak bijhouden, heb behoefte aan reflectie, ik heb deels het huishouden en natuurlijk de kinderen. Wat extra stress geeft, is de onzekerheid. Slappe tijden in het werk zijn extra vervelend als je kinderen hebt. Een spaarpotje is dus belangrijk om zo'n periode te kunnen overbruggen. 

Maar die nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Als ik mezelf vergelijk met ouders die een vaste baan hebben, maak ik zoveel meer van de kinderen mee. Ik kan me regelmatig overdag vrij maken om iets leuks met de kinderen te doen en beleef simpelweg  plezier aan de kleine dagelijkse dingen die met het gezinsleven samenhangen. Dan moet ik wel 's avonds of in het weekend werken, maar dat brengt mijn werk toch al met zich mee. Dus ondanks die soms moeizame start zou ik inmiddels niet anders meer willen." 

Wil Groenhuijsen, fotograaf

AnnemarieZelfdiscipline is belangrijk

"In de tijd dat ik mijn eerste kind kreeg, werkte ik als projectleider bij een communicatiebureau. De combinatie kind en werk viel me zwaar. Ik was veel op pad om klanten te bezoeken en er werd van me verwacht dat ik veel overwerkte. Als mijn kind ziek was, vond ik het een heel georganiseer om opvang te vinden. Ik wilde flexibeler zijn. Daar kwam bij dat mijn functie steeds minder inhoudelijk werd, terwijl ik de inhoud het leukste vond. Toen ik zwanger raakte van een tweeling, heb ik mijn baan opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen.

De flexibiliteit waar ik naar verlangde, vind ik nog steeds het grote voordeel van freelancen. Ik kan werken waar en wanneer het mij uitkomt. 's Avonds, in het weekend, in de tuin, in de trein. Om zo te kunnen werken, heb je wel zelfdiscipline nodig. Dat heb ik ook; ik laat me niet snel afleiden. Ik werk thuis, maar als ik op mijn werkkamer zit, ben ik aan het werk. Dat snappen mijn kinderen ook wel. Soms is het moeilijk om ze buiten de deur te houden. Dan staan ze te roepen: 'Ben je al klaar? Mag ik nu computeren?'

Mijn kinderen zitten inmiddels alle drie op de basisschool. Daar ben ik actief in verschillende commissies. Maar ik moet wel duidelijk maken dat ik werk, ook al ben ik vaak thuis. Ze kunnen me dus niet voor alles inzetten."

Annemarie van den Brink, freelance tekstschrijver

MennoWerken tot vijf voor drie

"Een jaar na de geboorte van mijn eerste kind ben ik voor mezelf begonnen. Ik was een beetje uitgekeken op mijn werk en een eigen bedrijf leek me leuk. Maar de belangrijkste reden voor deze stap was toch mijn kind. Ik wilde graag meer tijd met haar kunnen doorbrengen.

In het begin had ik nog niet zo veel opdrachten, dus ik had inderdaad veel tijd voor mijn dochter. Inmiddels heb ik veel werk én een tweede kind, dus nu wringt de combinatie werk-zorg wel eens. Toch ben ik nog steeds blij met mijn beslissing. Ik kan mijn eigen werktijden bepalen. Daarom breng ik de kinderen naar school en naar de crèche en haal ik ze ook weer op. Natuurlijk vind ik het vervelend als ik net lekker aan het werk ben en om vijf voor drie weer weg moet. Maar dat hoeft niet elke dag; twee dagen in de week kan ik tot zes uur doorwerken. 

Ik werk ongeveer 32 uur per week, wat vergeleken met andere ondernemers best weinig is. Gemiddeld werken ondernemers, tenminste de mannen, vijftig tot zestig uur per week. Ik werk wel efficiënter dan vroeger. Toen las ik bijvoorbeeld allerlei on-line-magazines over nieuwe technologische ontwikkelingen en ging ik dingen uitproberen. Nu denk ik: wat goed is, komt wel bovendrijven." 

Menno den Engelse, webontwikkelaar

"Ik ben de sluitpost"Marieke

"De combinatie van werk en gezin is op dit moment het thema van mijn leven. Ik heb een praktijk aan huis als psycholoog, zorg alleen voor mijn dochter en ben een half jaar geleden aan een zware opleiding begonnen. Die combinatie begint te wringen. Ik heb de neiging om mijn werk, mijn kind en mijn opleiding te laten voorgaan; ikzelf ben de sluitpost. Dat moet anders, daarom probeer ik een andere structuur te vinden. 

Bij de oplossingen die ik zoek, moet het mes aan twee kanten snijden. Op woensdagochtend bijvoorbeeld was het een enorm gehaast. Ik moet dan vroeg de trein halen om naar Utrecht te gaan voor mijn opleiding. De oplossing: een goede vriendin komt op dinsdagmiddag. Zij past op mijn dochter en zorgt voor het avondeten. Ze blijft slapen en brengt de volgende ochtend mijn dochter naar de crèche. 

Verder ben ik strenger geworden als het om mijn werkdagen gaat. Doordat ik thuis werk, liepen mijn werk en sociale leven soms wat door elkaar. Sociale afspraken op werkdagen houd ik nu af. Omgekeerd neem ik op vrije dagen mijn zakelijke telefoon niet op, tenzij ik zeker weet dat ik de telefoon rustig kan beantwoorden. Maar ik vind het moeilijk om op een vrije dag helemaal met mijn aandacht bij mijn kind te zijn. Ik denk soms toch: als ze straks slaapt, even dit of dat doen. 

Ondanks het geschipper bevalt het ondernemerschap me goed. Ik vind het fijn dat ik de vrijheid heb om mijn leven en mijn werk zo in te delen als ik wil. Het handige van het ondernemerschap is dat ik telkens mijn werkstructuur kan herzien, ik kan mijn werk steeds aanpassen aan mijn gezinsomstandigheden." 

Marieke Gerkema, zelfstandig gevestigd psycholoog/coach

Aanbevolen websites

  • Anababa - Alle informatie over ouderschap op een rij 

Auteur: Marieke van Osch

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/gezin/ronde-tafel Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren