Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Aanmelden bij de Belastingdienst Startende onderneming aanmelden

Startende onderneming aanmelden

De Belastingdienst moet van het bestaan van je onderneming op de hoogte zijn. Bij de aanmelding wordt bepaald welke belastingen je moet betalen. Voor freelancers zijn dit meestal de inkomstenbelasting en de btw. Overleg met je adviseur wat op jouw situatie van toepassing is.

Voordat je je aanmeldt bij de Belastingdienst, is het verstandig om het stappenplan voor beginnende ondernemers eerst door te nemen. Als je namelijk nog niet weet welke naam je bedrijf krijgt of voor welke rechtsvorm je kiest, heeft het nog geen zin om je aan te melden bij de Belastingdienst.

Sla twee vliegen in één klap

Sinds 2008 kun je voor de aanmelding bij de Belastingdienst - als je een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) start - ook terecht bij de Kamer van Koophandel. Je regelt in een keer je inschrijving in het Handelsregister en je aanmelding bij de Belastingdienst. Je ontvangt direct je KvK-nummer en  je btw-nummer.

Wat wil de Belastingdienst van je weten?

Een medewerker van de Kamer van Koophandel zal je bij je inschrijving vragen stellen die de Belastingdienst beantwoord wil zien. De belangrijkste zaken die moeten worden opgegeven, zijn de volgende:

Wat doet de fiscus met je aanmelding?

De KvK stuurt je aanmelding door naar de Belastingdienst. Het kan een week of acht duren voordat je antwoord ontvangt. De Belastingdienst bepaalt aan de hand van de gegevens die je hebt opgegeven of je diensten btw-plichtig zijn. Als dat het geval is, krijg je een btw-nummer toegewezen. Op het correspondentieadres dat je hebt opgegeven, valt al snel het eerste aangifteformulier voor de btw in de bus. Ook op basis van je gegevens wordt bepaald of je belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting.

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/starten/belastingdienst/aanmelden Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren