Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Tellen de kosten en de uren van mijn aanloopperiode ook mee?

Tellen de kosten en de uren van mijn aanloopperiode ook mee?

Ja, die kosten -mits door de Belastingdienst erkend als bedrijfskosten- zijn aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor de btw. Ook de uren die je maakt vóór de start van je onderneming, tellen in dat jaar mee voor het urencriterium [1]. Het behalen van dat urencriterium is een van de eisen die de Belastingdienst stelt aan ondernemers om aanspraak te kunnen maken op speciale aftrekposten.

Welke kosten zijn als freelancer wel aftrekbaar? Op het forum wordt een uitgebreide inventarisatie gedaan. Doe er je voordeel mee, en stel vragen als je zelf iets niet zeker weet.

Wat moet je doen?

Bewaar dus alle bewijsstukken en facturen van de kosten die je maakt in een bedrijfsarchief. Je kunt de btw die je hebt betaald terugvorderen op je aangifte omzetbelasting. Let op: dat geldt vaak niet voor kosten die je lang daarvoor hebt gemaakt.  Btw-terugvordering van btw die je drie tot zes maanden voor de start betaald hebt, is nog wel hard te maken. Daarna wordt het lastig aan te tonen dat het daadwerkelijk zakelijke kosten betreffen.

De kosten tellen mee als bedrijfskosten en drukken je winst (en de daarmee de inkomstenbelasting die je daarover moet betalen).  Soms kun je tot enkele jaren daarvoor die kosten opvoeren (soms zelfs 5 jaar). Raadpleeg in dit geval een financieel adviseur.  Houd ook steeds een urenadministratie bij van de uren die je aan je bedrijf besteedt.

Uren van jaar ervoor tellen niet mee

Let op: het gaat bij het urencriterium alleen om de uren in het jaar waarover je aangifte voor de inkomstenbelasting doet. Wie in november en december voorwerk doet een bedrijf dat start in januari, kan die uren niet meerekenen. De kosten die je eerder gemaakt hebt (en eventueel de btw die je ervoor betaald hebt)  wel!

Bronnen

[1] Dit is o.a. gebaseerd op een uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 19 december 2008, ECLI:NL:GHSHE:2008:BH2296.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/kosten-aanloopperiode Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren