Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Financiën Besparen 4. Maak zakelijke afwegingen bij wat je uitgeeft

4. Maak zakelijke afwegingen bij wat je uitgeeft

Kostenbewust ondernemen houdt in dat je zakelijke afwegingen maakt bij de aanschaf van producten en diensten in je bedrijf. Veel freelancers handelen meer vanuit hun passie.

Wie de combinatie tussen zakelijkheid en passie weet te maken heeft een gouden formule te pakken voor een bloeiend bedrijf.

De Engelsen hebben een prachtige uitdrukking. "Don't be pennywise and pound foolish." Dat wil zoiets zeggen als: let niet zoveel op de centen dat je daardoor de kans op de euro's mist. In Nederland noemen we pennywise ook wel 'een kruideniersmentaliteit'.

Besparen door zelf te doen?

Een voorbeeld van kruideniersschap is dat je kostbare uren die je beter aan de klant kunt besteden, investeert in het maken van een website (terwijl je dat eigenlijk niet kan). Zo mis je bijvoorbeeld zestig uur die je declarabel had kunnen werken voor een klant. Als je een expert had ingehuurd, had je  meer geld én een mooiere website gehad. Dat is dus niet slim besparen.

De truc bij een beslissing om het zelf te doen: reken de opbrengsten die je mist doordat je niet voor de klant werkt, mee als kosten voor het zelfdoen. Is het nu nog steeds voordeliger? Natuurlijk is het een ander verhaal als je zelf een websitebouwer bent. Dan is je eigen site een visitekaartje.

Slim investeren

Iedere ondernemer kan zo een verlanglijst op tafel leggen, met alle wensen die hij heeft voor zijn bedrijf. Als je maar geld had ... Je moet vrijwel altijd keuzes maken. Keuzes maken is zowel de essentie van ondernemen als van besparen. Toeval, of toch niet?

Keuzes geven prioriteiten weer. Waar leg je de prioriteiten bij de aanschaf van je bedrijfsmiddelen?

In het Lancelotsforum vertelt Niels dat hij aan het sparen is voor een bedrijfsauto. Hij vraag naar de ervaringen van andere freelancers met sparen voor hun investeringen. René heeft weer hele andere prioriteiten voor zijn bedrijfsvoering. Hetty heeft naar haar idee te wisselende inkomsten om grote investeringen te doen.

Voor investeringen die je moet of wilt doen, maak je de volgende afwegingen.

  • Is het belangrijk voor je bedrijf? Bijvoorbeeld: een goed boekhoudpakket is onmisbaar als je de boekhouding zelf doet. Voor je klanten maakt dat niet zoveel uit.
  • Is het belangrijk voor je (potentiële) klanten? Bijvoorbeeld het investeren in een opleiding die je kennis oplevert die belangrijk is voor je klanten. Dat biedt je bedrijf bovendien de mogelijkheid nieuw klanten binnen te halen.

In een tabel ziet het er als volgt uit.

 

Belang voor klanten - hoog    

Belang voor klanten - laag

 

belang voor je bedrijf - hoog    

Aanschaffen (geld lenen?)

Geld reserveren

belang voor bedrijf - laag

Geld reserveren

Niet kopen



Wat is jouw wensenlijstje voor je bedrijf? Welke investeringen moet je op kortere termijn doen. Hoe liggen de prioriteiten als je ze op de bovenstaande manier onder de loep neemt?

Meerdere offertes aanvragen

Bij grote uitgaven, of uitgaven waar je langer aan vast zit, is het verstandig meerdere opties te hebben.

Vraag dus altijd meerdere offertes aan. Of het nu voor je verzekering is, of iemand inhuurt om de teksten voor je website te schrijven.

Natuurlijk hoef je ook met offertes niet alleen maar voor de goedkoopste te kiezen. Er zijn immers andere belangrijke kenmerken. Belangrijk zijn ook: de kwaliteit, het begrip van jouw situatie, de gebruiksvriendelijkheid van de techniek, service na aflevering, de algehele indruk enzovoort.

Een doordachte keuze maken

Soms maak je intuïtief een keuze. Vaak zijn dat hele goede keuzes. Probeer dan wel te benoemen wat je zo aantrekt in een bepaald aanbod of persoon. Houdt het niet vaag met 'intuïtie' of 'gewoon een 'klik' en maak een zakelijke afweging waarin je ook nog kritisch naar de kosten kijkt! Door je intuïtie onder woorden te brengen leer je beter je prioriteiten te stellen. Het vertelt je vaak wat belangrijk voor je is.

Voorbeeld: Stel je wilt een website laten bouwen. Je vraagt daarvoor drie offertes aan. Voordat je ze gaat beoordelen, zet je de belangrijkste beslissingcriteria op een rij. Welke vijf punten zouden dat voor jou zijn?

Op deze vijf kenmerken scoor je de offertes. Je geeft ze een score van 1-5 op de verschillende elementen.

Top 5

 

kwaliteit

service

gebruiksvriendelijk

prijs

Begrip situatie

leverancier 1

++

+

-

+

-

leverancier 2

+

+

+

++

+

leverancier 3

+

++

++

+

++


Nu komt een interessante vergelijking. Want: wat is een verschil op garantie je bijvoorbeeld waard? Kun je dat in geld uitdrukken?

Reken maar dat je op basis daarvan betere keuzes kunt maken.

Op onze zustersite Leren.nl staat een cursus besluiten nemen.

Onderhandel over de prijs en de extra's

Na je keuze ga je onderhandelen. Er zit altijd wel wat ruimte in een offerte, want niemand offreert meteen tegen bodemprijzen. 

Stel jezelf bij offertes de volgende vragen.

  • Heb ik alle extra's wel nodig?
  • Wil ik de gegeven prijs betalen?
  • Zo nee: wat wil ik er wel voor betalen?
  • Wat zijn mijn argumenten hiervoor?

Omdat je meerdere offertes hebt aangevraagd heb je vaak al een goed idee van wat er mogelijk en wat er redelijk is. Je bent klaar voor de onderhandelingen!

Bespaartip 4

Met een NS kortingskaart krijg je 40 procent korting op je treinkaartjes na 9.00 uur. Een paar keer met de trein en je hebt het eruit. Maar wist je dat je met een kortingskaart ook voor €2,50 een OV-fiets op het aankomst station kunt huren? En dat je korting krijgt op de Greenwheels deelauto (vooral handig in grotere steden). Zo kan een investering van €40,-  behoorlijk wat rendement opleveren.

Verder naar 5: de mythe "de Belastingdienst betaalt" ontmaskerd

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/financien/besparen/afwegingen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren