Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW BTW-tarieven

BTW-tarieven

Er zijn verschillende btw-tarieven. Welk tarief je hanteert, hangt af van het soort dienst of product dat je levert. Sommige diensten of goederen zijn vrijgesteld van btw. Denk bijvoorbeeld aan het werk van journalisten. Het kan ook voorkomen dat je als freelancer nu eens diensten levert die vrijgesteld zijn en dan weer diensten die belast zijn onder het 21%-tarief.

Het 21%-tarief

Dit is het meest gangbare tarief, waaronder bijna alle goederen of diensten vallen.

Bijvoorbeeld: een freelance-programmeur of -ontwikkelaar telt 21% op bij zijn uurtarief. Hetzelfde geldt voor consultants, tekstschrijvers en alle freelancers die geen diensten of goederen leveren die onder het 9%-tarief vallen.

Het 9%-tarief

Dit tarief geldt onder andere voor eerste levensbehoeften, geneesmiddelen en enkele arbeidsintensieve diensten zoals agrarische producten en diensten. Op de site van de Belastingdienst staat een overzicht van diensten waarvoor het 9% tarief geldt.

Vrijstelling van btw

Een dienst die is vrijgesteld van btw, is bijvoorbeeld het schrijven van een journalistiek artikel. Op de site van de Belastingdienst staat een overzicht van diensten die zijn vrijgesteld van btw. Soms is er sprake van een schemergebied, met name bij tekstschrijvers. Als je schrijft voor krant of (vak)bladen hoef je geen btw in rekening te brengen. Schrijf je commerciëler, dan ben je al snel btw-plichtig. Leg jouw dienstenpakket daarom zo snel mogelijk (schriftelijk) voor aan de belastingdienst.

Het 0%-tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met het buitenland. Het tarief heeft betrekking op producten of diensten die binnen Nederland wel belast zijn met btw. Daarom is het niet hetzelfde als vrijstelling van btw (zie beneden). Als bijvoorbeeld een Nederlandse tekstschrijver een tekst redigeert van een Belgische klant, heft hij nul procent btw. Dit wordt geen vrijstelling genoemd, want het redigeren van een tekst is binnen Nederland wel belast met btw. Hij heft alleen bij deze gelegenheid nul procent.

Ondernemers die het 0%-tarief hanteren, krijgen het btw-bedrag dat ze aan hun leveranciers betalen terug van de fiscus. Ondernemers van wie de diensten zijn vrijgesteld van btw, staan 'buiten de btw-keten' en krijgen ook geen btw terug over de diensten of producten die zij inkopen.

Activiteiten in meerdere tariefgroepen

Het is mogelijk dat je voor een deel van je activiteiten btw-plichtig bent en dat een ander deel vrijgesteld is van btw. Als een deel van je activiteiten is vrijgesteld, is niet alle btw die je zelf betaalt, aftrekbaar. Je moet een verdeelsleutel maken. Maak hierover afspraken met de Belastingdienst of laat dit je adviseur doen.

Bronnen

  • Boomen, T. van den, & Hoeflaken, W. van, (2005) Handboek Freelancen. Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Handboek ondernemen, Belastingdienst (2004).
    Met informatie over alle aspecten van de bedrijfsvoering: investeren, kopen, opzetten van een administratie enz.
  • Inhoudelijk adviseur: RAAD Amsterdam

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw/tarieven Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren