Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW Wat is btw?

Wat is btw?

Btw (Belasting Toegevoegde Waarde) is een omzetbelasting die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. De meeste freelancers zijn verplicht btw te heffen op de goederen en diensten die ze leveren.

Vanwaar de naam Belasting Toegevoegde Waarde?
Er wordt per saldo maar één keer btw geheven over elke stap in het productieproces van een product (elke stap waarin er 'waarde wordt toegevoegd'). Immers, de fiscus geeft de tussentijds geheven btw terug en int de btw pas als de eindgebruiker afrekent. Stel dat dit niet zo zou zijn en dat ondernemers de btw over hun inkopen niet terug zouden krijgen. Dan zou de belasting die zij heffen niet alleen over de toegevoegde waarde van het  product zijn, maar ook over de belasting die daar al op is geheven (belasting op belasting).

Drukt de btw je winst?

Het is belangrijk te begrijpen dat btw meestal niet van je 'eigen geld' afgaat. Btw heeft dan geen invloed op je omzet of winst. Als je btw-plichtig ondernemer bent, doet alleen het bedrag exclusief btw ertoe. De btw die je daar bovenop heft, sluis je door naar de Belastingdienst. Aan de andere kant kijk je als btw-plichtig ondernemer alleen naar de prijs exclusief btw van je inkopen. De btw die je betaalt, kun je in de meeste gevallen terugvorderen van de Belastingdienst. Dit heet 'aftrek van voorbelasting'. Je bent wat btw betreft dus een doorgeefluik. De btw kan als het ware worden weggestreept uit de vergelijking van je inkomsten en uitgaven.

Niet alle ondernemers zijn btw-plichtig. Sommige freelancers zijn (gedeeltelijk) vrijgesteld van btw. In dit geval drukt de btw wel op je winst, en dan als extra kosten. Ben je deels btw-plichtig (je bent journalist maar schrijft ook brochureteksten) dan kun je de btw verhoudingsgewijs terugvorderen. Ben je voor de helft van je activiteiten btw-plichtig, kun je de helft van je betaalde btw terugvorderen

Maakt de btw je diensten duurder?

Btw maakt je diensten niet duurder voor je afnemer, mits deze btw-plichtig is. Btw-plichtige afnemers van je producten kunnen het btw-bedrag dat je rekent, terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit is niet het geval als je klanten particulieren, stichtingen of verenigingen zijn. Deze mogen namelijk geen btw heffen of terugvorderen. Ook voor sommige ondernemers geldt dat ze niet btw-plichtig zijn.

Waarom moeten ondernemers onderling toch btw heffen?

Alleen de eindafnemer/ consument van een dienst of product betaalt uiteindelijk btw. Waarom heffen ondernemers elkaar eerst btw en moeten zij die vervolgens weer afstaan aan de fiscus? Dit doet de Belastingdienst om grip op de zaak te houden. Iedereen betaalt gewoon btw en vervolgens bepaalt de fiscus wel wie er recht heeft op teruggave. Dit heeft ook een praktisch voordeel: je hoeft je als btw-plichtig ondernemer niet bezig te houden met de vraag of je afnemer btw-plichtig is of niet.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Boomen, T. van den, & Hoeflaken, W. van, (2005) Handboek Freelancen. Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Wikipedia (2005).
  • De MKB Servicedesk.

Auteur: Erik Weijers

Adviseur: RAAD Amsterdam

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw/wat-is-btw Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren