Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

Als freelancer betaal je inkomstenbelasting over je 'winst uit onderneming' of je 'inkomsten uit overig werk' (zo noemt de belastingdienst je winst als je niet voldoet aan de fiscale criteria voor het ondernemerschap). Om te zorgen dat je zo veel mogelijk van je inkomsten overhoudt, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als het urencriterium, aftrekposten en de voorlopige schatting en aanslag.

Inkomstenbelasting: de basis

  • Ook als je een financieel adviseur of boekhouder hebt die je belastingzaken regelt, kan het geen kwaad om op de hoogte te zijn van hoe de inkomstenbelasting eigenlijk werkt. Handig als je wilt weten hoeveel je nou eigenlijk overhoudt van je uurtarief en voor welke heffingskortingen je in aanmerking komt.
Belasting

Aftrekposten: gebruikmaken van de belastingvrijstellingen voor ondernemers

  • Werken als ondernemer heeft als voordeel dat je gebruik mag maken van fiscale aftrekposten, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Met die aftrekposten kun je je belastbaar inkomen verlagen en hoef je dus minder belasting te betalen. Aan het gebruik van aftrekposten zijn echter voorwaarden verbonden.
Jaarrekening: een financieel overzicht opstellen van je ondernemersjaar
  • Als ondernemer ben je verplicht om een jaarrekening op te stellen. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder. Wat je ook kiest, het is eerst zaak dat je begrijpt hoe een jaarrekening wordt opgebouwd en dat je de fiscale termen kent.
Urencriterium: genoeg tijd besteden aan je onderneming
  • Het is belangrijk dat je als freelancer voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst omdat je dan in aanmerking komt voor verschillende ondernemersregelingen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.

Aangifte: je belastbaar inkomen opgeven

  • Eens per jaar moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Je geeft dan op wat je het voorgaande jaar hebt omgezet, wat je winst was en welke onkosten je hebt gemaakt. Ook ga je na op welke aftrekposten je recht hebt. Het gegoochel met die cijfers leidt uiteindelijk tot jouw belastbaar inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen.

Schatting: een inschatting maken van je inkomsten

  • Ieder jaar moet je vooraf een schatting maken van je inkomsten. Dit kan best lastig zijn omdat je inkomsten als ondernemer kunnen fluctueren. Waarom je dit dan toch moet doen, legt Lancelots uit.

Voorlopige aanslag: eerder belasting betalen

  • Voordat de Belastingdienst definitief heeft vastgesteld wat je aan inkomstenbelasting moet betalen, ontvang je al een voorlopige aanslag. Gelukkig hoef je die niet per se in één keer te betalen en kun je in beroep gaan tegen de hoogte van de voorlopige aanslag.

Boxen en schijven: je belastbaar inkomen in gedeeltes belasten

  • Wie zelf aangifte inkomstenbelasting wil doen, moet zich allereerst vertrouwd maken met de boxen en schijven waarvan de belastingdienst gebruikmaakt. Lancelots zette ze voor je op een rijtje.

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/inkomstenbelasting Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren