Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Inkomstenbelasting Aftrekposten Startersaftrek

Startersaftrek

De startersaftrek (officiële naam: "Extra zelfstandigenaftrek starters") is een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor beginnende ondernemers. Dat betekent dat alleen freelancers van wie de winst komt uit onderneming én die voldoen aan het urencriterium, in aanmerking komen voor deze aftrekpost. Voor starters met een arbeidsongeschiktheidsuitkering geldt een verlaagd urencriterium van 800 uur. Daarnaast moet je natuurlijk starter zijn: je hebt tijdens de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer recht op startersaftrek.

Sinds januari 2010 kunnen gevestigde ondernemers hun zelfstandigenaftrek niet meer verrekenen met andere inkomsten (bijvoorbeeld bijbaantjes of uitkeringen) dan hun winst uit onderneming. Maar starters mogen dat de eerste drie jaar dat ze als ondernemer staan ingeschreven nog wel. Die uitzondering is gemaakt omdat de overheid starten vanuit een dienstverband wil blijven stimuleren en ondersteunen.

De exacte voorwaarden zijn als volgt: om in een jaar startersaftrek te krijgen, moet je aan het volgende voldoen:

  • Je hebt dat jaar recht op zelfstandigenaftrek.
  • In de vijf voorgaande jaren heb je niet meer dan tweemaal de zelfstandigenaftrek toegepast.
  • In de vijf voorgaande jaren heb je minimaal één jaar geen onderneming gehad.

Voldoe je aan de eisen, dan mag je het volgende bedrag in het betreffende belastingjaar extra van je winst aftrekken – bovenop de zelfstandigenaftrek.

BelastingjaarStartersaftrek
2010€ 2.110 
2011€ 2.123 
2012€ 2.123 

Dit resulteert in een verlaging van het belastbaar inkomen.

Bronnen

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/inkomstenbelasting/aftrekposten/startersaftrek Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren