Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Rechtsvormen BV Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting (vpb) is een belasting die wordt geheven over de winst van ondernemingen (rechtspersonen), waaronder de BV (besloten vennootschap). Als eigenaar van een eenmanszaak heb je niets met vennootschapsbelasting te maken.

Vennootschapsbelasting wordt berekend over het belastbare bedrag. Het belastbare bedrag bestaat uit de belastbare winst van de BV minus eventuele verrekenbare verliezen uit andere jaren. Winst is het verschil tussen opbrengsten en kosten van een onderneming, als dat verschil positief is. Onder de kosten die een BV maakt, valt ook het salaris van de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Daarover moet loonbelasting worden betaald.

Tarieven vennootschapsbelasting

De belastingdruk van de vennootschapsbelasting is de laatste jaren met name voor kleine ondernemers gedaald, zowel door het verlagen van tarieven als het verlengen van schijven. De derde schijf is daardoor komen te vervallen. Dit zijn de nieuwe schijven voor 2009 en 2010:

1e schijf2e schijf
2009/2010  tot €200.000: 20%vanaf €200.000: 25,5%

Let op: de mkb-winstvrijstelling telt hier niet! Dat geldt alleen voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen.

Vergelijking vennootschaspelasting met inkomstenbelasting

Dat tarieven van de vennootschapsbelasting zijn lager dan die van de inkomstenbelasting. Het lijkt daarom slim om jezelf als DGA een heel laag salaris toe te kennen, zodat een groter deel van de winst onder de vennootschapsbelasting valt. Daar steekt de Belastingdienst echter een stokje voor. Als jij jezelf geen of een ongebruikelijk laag salaris betaalt, houdt de Belastingdienst toch rekening met een zogenoemd gebruikelijk loon. Over dit gebruikelijk loon (in 2010: € 41.000) moet dan loonheffing worden ingehouden.

Bijzonderheden

Vennootschapsbelasting wordt afgekort tot 'vpb'. Met 'vb' wordt verkeersbelasting bedoeld.

Bronnen

  • Vennootschapsbelasting (Belastingdienst).
  • Ministerie van Financiën, in het bijzonder het persbericht over de belastingen in 2007.

Auteur: Marieke van Osch

Inhoudelijk adviseur: Olaf van der Linden, advocaat 

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/rechtsvormen/bv/vennootschapsbelasting Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren