Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Kernkwaliteiten Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

"Kan ik dit wel?" Hoe vaak stel jij jezelf deze vraag? Waarschijnlijk ben je er altijd even mee bezig voordat je aan een nieuwe opdracht begint. Je zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol bij de beantwoording ervan.

Zelfvertrouwen is volgens Van Dale: "het vertrouwen in of op zichzelf, het vertrouwen op eigen krachten tegenover zijn taak en mogelijke hinderpalen."

Dat je over zelfvertrouwen beschikt, getuigt wel van het feit dat je voor jezelf begonnen bent. Ook nadat je de knoop hebt doorgehakt om zelfstandig te gaan ondernemen, kun je een flinke portie zelfvertrouwen goed gebruiken.

Waarom heb je zelfvertrouwen nodig?

Het hebben van zelfvertrouwen, leidt tot groei en zelfontplooiing. Zonder te vertrouwen op je eigen kennis en vaardigheden, durf je geen nieuwe stappen te ondernemen. Door in jezelf te vertrouwen, kun je grote verantwoordelijkheden - zoals het runnen van je eigen onderneming - aan. Zelfvertrouwen geeft je het gevoel dat het wel goed komt; een onmisbaar gevoel bij het aannemen van nieuwe opdrachten.

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Twijfels
Af en toe twijfelen is normaal. Met een fundamenteel zelfvertrouwen is de kans groot dat je mogelijkheden vaak als uitdagingen ervaart (en niet als problemen), maar het sluit twijfels niet uit. Je vertrouwt op je eigen krachten, maar zonder de realiteit uit het oog te verliezen en jezelf te overschatten.

Wanneer een opdracht niet doorgaat of plannen wijzigen, moet je genoeg op jezelf kunnen vertrouwen om door te gaan. Je kunt niet bij de pakken neer gaan zitten, want er is niemand die het werk van jou overneemt.

Self fulfilling prophecy
Een positief zelfbeeld heeft zijn weerslag op andere mensen. Als je zelfvertrouwen uitstraalt, zul je sneller een positieve indruk maken op andere mensen. Een freelancer die positief is over zijn of haar werk, straalt dit uit. Zo maak je een heel andere indruk dan een freelancer die zich negatief uitlaat over bijvoorbeeld conflicten met andere opdrachtgevers.

Met voldoende zelfvertrouwen lukt het je om:

  • Je flexibel op te stellen. Je hebt het vermogen om je aan te passen wanneer de omstandigheden veranderen. Het is jammer dat deze opdracht niet doorgaat, maar je hebt nu wel tijd voor andere opdrachten of ondernemerszaken als administratie, acquisitie of marketing
  • Te relativeren. Hoe erg is het dat deze klus niet doorgaat? Ondanks dat je teleurgesteld bent, weet je ook wel dat de wereld niet meteen vergaat. Je brengt de zaak terug tot de ware proporties. Hierdoor vind je de rust die je nodig hebt om met andere zaken aan de slag te gaan.  
  • Moedig te zijn: je verzamelt de moed om dit gevoel van teleurstelling te boven te komen. Je weet dat je als ondernemer bepaalde risico's loopt waarvan dit er een is. Met frisse moed maak je andere plannen, bedenk je nieuwe ideeën en probeer je de volgende opdracht binnen te halen.

Hoe ontwikkel je zelfvertrouwen?

De meeste mensen voelen zich wel eens onzeker, en als freelancer beland je soms in situaties waarin je je niet sterk in je schoenen voelt staan. Je zelfvertrouwen kan groeien door:

  • Stil te staan bij succesvolle ervaringen. Trek niet alleen je lessen uit fouten, maar ook uit je successen. Waarom ging een opdracht zo goed? Geniet van de complimenten die je krijgt en geef je zelf er ook af en toe een. 
  • Je eigen sterke kanten te bepalen. Waarom kiest een opdrachtgever ervoor om met jou in zee te gaan? Waarom wil een andere freelancer met jou samenwerken?
  • Jezelf je eigen fouten te vergeven. Het is niet nodig om perfect te zijn en altijd alles onder controle te hebben. Een vergissing is menselijk.

Coaching

Voor advies en begeleiding bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, kun je terecht bij professionele coaches. Met coaching kun je onder professionele begeleiding leren je gewenste doelen sneller, beter of gemakkelijker te realiseren. Samen met een coach kun je mogelijke oplossingen verkennen om met meer zelfvertrouwen stappen te nemen.

Aanbevolen websites

Auteur: Irene Koot

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/kernkwaliteiten/zelfvertrouwen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren