Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Kernkwaliteiten Besluitvaardigheid

Besluitvaardigheid

Als besluitvaardige ondernemer treed je doortastend op. Je neemt resoluut beslissingen die bepalend zijn voor de toekomst van je onderneming. Ook in onzekere tijden zit je niet bij de pakken neer. Besluitvaardigheid is de eigenschap die ervoor zorgt dat je beslissingen neemt: je onderneemt actie, neemt een standpunt in of spreekt een oordeel uit.

Waarom heb je besluitvaardigheid nodig?

Als het gaat om de toekomst van je onderneming, heb je een visie nodig en moet je beslissingen nemen over bepaalde zaken, zoals:

 • OntwikkelenInvesteren: doe je het nu of wacht je ermee?

Koop je een snelle computer, schaf je praktische software aan, laat je een overzichtelijke website bouwen of bestel je een ergonomische bureaustoel? Voor de start of uitbreiding van je onderneming investeer je in bedrijfsmiddelen. Maak je de investeringen nu of stel je ze uit? Afhankelijk van de urgentie van aanschaf en van je (resterende) investeringsbudget neem je een beslissing.

Alleen is maar alleen. Of niet? Mis je af en toe de contacten met andere mensen, of werk je optimaal alleen? Niet iedereen vindt het inspirerend om altijd zelfstandig te werken. Een alternatief is een (tijdelijke) samenwerking aangaan. Stel jezelf de volgende vragen voordat je een besluit neemt

 • Wat zijn de voor- en nadelen van een potentiële samenwerking?

 • Wat levert een samenwerking op?

 • Ben je al eens door iemand benaderd voor een samenwerking?

 • Met wie zou je graag willen samenwerken, en waarom?

              

 • Tarief: verhoog je je tarief of houd je hetzelfde niveau aan?

Je hebt ooit een tarief bepaald voor je diensten. Is dit tarief nog actueel? Of mag het best wat hoger worden? Wat doen je concurrenten? De waarde van een dienst is vaak moeilijk vast te stellen. Maar vasthouden aan een bepaald tarief omdat je geen besluit kunt nemen over een nieuw tarief, kan zowel je geloofwaardigheid schaden als je omzetgroei tegenhouden.

 • Ontwikkelen: welke competenties heb je nodig?

Welke competenties heb je nodig om je ondernemersdoelen mee te bereiken? Op welke vlakken wil jij je kennis bijspijkeren of je vaardigheden trainen? Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van discipline, risico's durven nemen, zelfstandig werken, plannen en organiseren of werk en privé combineren. Een werknemer in vaste dienst hoort van zijn of haar leidinggevende regelmatig welke kennis of vaardigheden hij of zij zich moet bijscholen om beter te functioneren, bijvoorbeeld tijdens functioneringsgesprekken. Als freelancer moet je zelf bepalen op welke vlakken je wilt ontwikkelen en hoe je dit gaat aanpakken. Je moet regelmatig reflecteren op je eigen functioneren : gaat het nog goed? Moet ik actie nemen? Geen besluit hierover nemen is geen optie: stilstand is immers achteruitgang.

Een weloverwogen besluit nemen kan knap lastig zijn. Soms lukt het om een zakelijke beslissing op basis van je intuïtie snel te nemen. In andere gevallen, kun je de volgende stappen nemen om tot een rationeel besluit te komen:

SCHEMA:
 • Je analyseert het probleem
 • Je verzamelt alternatieven
 • Je evalueert de alternatieven
 • Je maakt een keuze
 • Je bepaalt of je de juiste keuze hebt gemaakt

Hoe besluitvaardig ben jij? Een korte test:

· Breng je vaak je eigen mening naar voren?
· Erken je je eigen fouten?
· Neem je ook wel eens beslissingen als je niet alle benodigde informatie hebt?
· Denk je meestal met een goed gevoel terug aan genomen beslissingen?
· Ben je in staat beslissingen terug te draaien?
· Zeg je wel eens nee tegen een opdrachtgever?

Heb je alle vragen binnen een minuut met ja beantwoord? Dan ben je een zeer besluitvaardig persoon.

Welke competenties komen van pas?

 • Durf. Je durft beslissingen te nemen, ook als ze vervelende gevolgen kunnen hebben voor anderen. Je durft een standpunt in te nemen en een oordeel uit te spreken. Je gaat een confrontatie niet uit de weg. Ook durf je terug te komen op een eerder genomen besluit.
 • Doorzettingsvermogen. Als je zeker bent van een bepaald oordeel of besluit, dan blijf je daaraan vasthouden. Zelfs als het in je omgeving verzet oproept.
 • Daadkracht. Lastige beslissingen stel je niet onnodig uit. Je onderneemt actie als vervolg op je besluit.
 • Accuratesse. Je streeft naar een grondige, geordende en zorgvuldige uitvoering van taken. Omdat je nauwkeurig werkt, heb je op elk moment goed inzicht in je strategie en planning. Dat maakt de besluitvorming voor jou gemakkelijker.
 • Zelfstandigheid. Omdat je een onafhankelijke geest hebt, ben je snel in staat te beslissen. Je laat zaken als status en aanzien geen rol spelen bij je besluitvorming.
 • Resultaatgericht. Je hebt duidelijk een doel voor ogen. Je laat je niet op een zijspoor brengen en hakt resoluut knopen door om je doel te realiseren.

Welke eigenschappen kun je missen?

 • Impulsiviteit. Je denkt dat je alles wel op een rijtje hebt en neemt impulsief een besluit. Vaak heeft dit spijt tot gevolg. Verwar impulsiviteit niet met intuïtie: intuïtie is een onmisbaar hulpmiddel bij het (snel) nemen van beslissingen, in tegenstelling tot impulsiviteit.
 • Gemakzuchtigheid. Laat je bij het nemen van belangrijke besluiten niet verleiden tot de makkelijkste weg. Blijf kritisch, verzamel feiten en onderzoek verschillende alternatieven.
 • Bekrompenheid. Vaak zijn problemen en oplossingen niet in een hokje te stoppen. Bekijk een probleem niet van een kant, vele wegen leiden immers niet voor niets als jaren naar Rome.
 • Ongeduld. Je wilt snel het probleem oplossen door vlug een besluit te nemen. Niet doen! Blijf rustig en neem de tijd om na te denken over de kern van het probleem en de beschikbare alternatieven. Uiteindelijk kost een weloverwogen besluit je meestal minder tijd.

Hoe ontwikkel je besluitvaardigheid?

Als freelancer moet je doortastend kunnen optreden. Je moet knopen durven doorhakken en besluitvaardig zijn. Maar hoe kom je tot juiste besluiten? Besluitvaardigheid is een eigenschap die je hebt of niet hebt. Je kunt niet leren om besluitvaardig te zijn, maar je kunt wel leren hoe je betere besluiten neemt. Hiervoor bestaan bepaalde technieken, zoals de scoringsmatrix. Je kunt deze matrix gebruiken als hulpmiddel bij het nemen van besluiten waarbij je veel opties hebt en verschillende factoren meespelen.

Een freelancer is manager van zijn eigen eenmanszaak. In de online managementcursus betere besluiten nemen leer je wat er allemaal komt kijken bij het besluitvormingsproces.

Bronnen

Auteur: Irene Koot

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/kernkwaliteiten/besluitvaardigheid Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren