Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Zelfstandig werken Zelfstandig werken aan de uitvoering van een opdracht

Zelfstandig werken aan de uitvoering van een opdracht

Geen baas, geen personeel, geen vaste werktijden. Je werkt als freelancer zelfstandig: op je eigen manier, en waar en wanneer je maar wilt. Je stelt je eigen doelen en bepaalt je strategie op basis van je eigen visie. Je voert je werk uit zonder toezicht, maar ook zonder de ondersteuning van anderen. 

Waarom moet je zelfstandig kunnen werken?

Je werkt alleen en krijgt meestal geen hulp van anderen bij de uitvoering van je opdracht. Ook als je binnen een bedrijf als freelancer werkzaam bent, wordt er vaak een hogere mate van zelfstandigheid van je verwacht dan van bijvoorbeeld een uitzendkracht. Je moet je eigen planning bewaken, je tijd zelf indelen en je eigen facturen versturen. Het klink misschien zwaar, al die zelfstandigheid. Je moet het zeker niet onderschatten, maar bedenk wel dat het niet betekent dat je de rest van je carrière alles zelf of alleen hoeft te doen. Je kunt er voor kiezen om bepaalde klussen (aan andere freelancers) uit te besteden en je kunt samenwerkingsverbanden aangaan. Daarnaast geeft zelfstandigheid je ook veel vrijheid. En dat is voor veel mensen een belangrijk motief om voor zichzelf te beginnen.

Wat heb je nodig om zelfstandig te kunnen werken?

 • Zelfvertrouwen. Hoe pak je een klus aan? Nieuwe opdrachten zijn vaak ook nieuwe uitdagingen, maar soms slaat de twijfel toe. Je vraagt je af hoe anderen het aanpakken en of je wel op de goede weg zit. Doe je het wel goed? Is jouw aanpak de beste manier? Doe je er niet te lang over? Dat je de keuze hebt gemaakt om voor jezelf te beginnen, getuigt van een gezonde dosis zelfvertrouwen. Dat heb je nodig om zonder hulp van anderen je opdrachten te kunnen uitvoeren.
 • Verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat je zelfstandig aan de uitvoering van een opdracht werkt, ben je je bewust van de taken of plichten die daarmee samenhangen kun je de opdracht naar behoren uitvoeren.
 • Assertiviteit. Om je werk zelfstandig te kunnen uitvoeren, durf je (ook lastige) opdrachtgevers aan te spreken. Je belt achter een niet betaalde factuur aan, of trekt aan de bel wanneer een opdracht je niet helemaal duidelijk is. Zelfstandig werken betekent immers niet dat je geen vragen mag stellen.
 • Discipline. Ook al is het mooi weer buiten, jij werkt door aan de uitvoering van je opdracht. Als zelfstandige bepaal je zelf de regels, maar ben je ook gedisciplineerd genoeg om je daar aan te houden. 

Kun jij zelfstandig werken?

Bekijk de volgende stellingen:

 • Ik weet meestal precies wat mij te doen staat.
 • Anderen laten moeiteloos klussen aan mijn over.
 • Ik vraag niet vaak om hulp.
 • Lastige situaties ga ik niet uit de weg.
 • Ik heb een duidelijk doel voor ogen.
 • Veel aandacht heb ik niet nodig.
 • Ik laat me niet snel afleiden.

Zijn de meeste stellingen op jou van toepassing? Dan ben je zeer geschikt om zelfstandig te werken.

Wat helpt je bij zelfstandig werken?

 • Je bepaalt je eigen werktijden, maar zorgt er wel voor dat je je deadlines haalt. Om stress te voorkomen, maak je een goede planning. Dat plannen veel meer is dan het noteren van afspraken in je agenda, leer je in de training plannen en organiseren.
 • Gerelateerd aan goed plannen en organiseren, is efficiënt omgaan met je tijd. In de training timemangement leer je wat de valkuilen zijn en hoe het beter kan.
 • Als je altijd alleen werkt, kan het fijn zijn om problemen uit de dagelijkse praktijk met vakgenoten te bespreken. Dit kun je doen tijdens intervisiebijeenkomsten waarin vragen over je persoonlijk functioneren centraal staan.
 • Ook als zelfstandige kun je een samenwerkingsverband aangaan. Bijvoorbeeld als je een idee hebt voor een project, waar je zelf niet alle expertise voor in huis hebt. Of omdat het leuk en inspirerend is om samen te werken. Lancelots is een goed voorbeeld van zo'n samenwerkingsproject: de hele redactie bestaat uit freelancers. 

Bron

Auteur: Irene Koot

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/zelfstandig-werken/inleiding Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren