Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 

Patricia Engels

Het ondernemersleven van Engels is niet over rozen gegaan. Werd ze in 2002 nog genomineerd voor de titel Gelderse ondernemer, een jaar later was haar uitzendbureau voor wao’ers ter zielen. Inmiddels gaat het weer goed met Engels; haar bedrijf heeft een doorstart gemaakt.

Dit in het kort het ondernemersverhaal van Patricia Engels:

Eind jaren negentig richtte Patricia Engels een uitzendbureau op waarmee ze arbeidsongeschikten aan een baan hielp. Na jaren van groei – ze had al snel vijf filialen en achttien personeelsleden – keerde het tij. Niet alleen zakte de economie in, maar ook liep een grote overheidsopdracht mis. Voor 1,2 miljoen euro mocht ze arbeidsongeschikten scholen en aan het werk helpen. De betaling gebeurde echter grotendeels achteraf, terwijl ze wel al kosten maakte. Engels ging failliet, hetgeen een traumatische ervaring voor haar was.

“Wat het pijnlijkst was? De belastingdienst, die een paar dagen voor het faillissement mijn pand kwam binnenstormen en zo maar een plakkaat van beslaglegging op de deur plakte. Daar kan ik nog steeds boos om worden. Maar het was allemaal nog veel pijnlijker voor het personeel, achttien mannen en vrouwen die te horen kregen dat het afgelopen was, de honderden wao’ers voor wie mijn bedrijf toch iets van de laatste strohalm was.”

Over haar traumatische ervaring schreef ze het boek ‘Leren broeken zijn uit’. Het ego-document is vooral bedoeld om een lans te breken voor de ploeterende zelfstandige. “Het bovendrijvende beeld van ondernemers is dat van de snelle jongens, ploffende bv’s, sterfhuis- en buitenlandconstructies, het vele geld. Maar neem van me aan dat de Nederlandse ondernemer doorgaans een sappelaar is. Een kwart van de zelfstandige ondernemers heeft een inkomen van twintigduizend euro of minder. Dat beeld kent niemand. Mannen en vrouwen, een kapper, een fietsenmaker, een bakker, die zich kapot werken voor een paar centen.”

(Bron: De trots is herwonnen, maar het litteken blijft, Wim van Louw, 16 december 2006, De Gelderlander,  Ex-ondernemer van het jaar pleit voor meer respect na faillissement, Arnoud Breitbarth, 24 januari 2007, Overgeld.nl )

Wil je meer weten over Patricia Engels’ ondernemerservaringen, lees dan haar boek ‘Leren broeken zijn uit’.
Engels, P., Leren broeken zijn uit, de persoonlijke gevolgen van een faillissement opgetekend uit de praktijk, QV Uitgeverij 2006. Verkrijgbaar in de boekhandel voor € 12,95.

Lancelots' Ondernemersdromentest: laat je inspireren door de ervaringen van andere ondernemers.

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/test-je-droom/stap1/patricia Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren