Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan

Oriënteren op het freelance-bestaan

De een droomt al jaren van zijn eigen onderneming, een ander heeft er nooit aan gedacht maar heeft tijdens zijn studie plannen opgevat. Weer een ander rolt er toevallig in. Niet minder dan een derde van alle werknemers heeft wel eens met plannen rondgelopen om een eigen bedrijf op te richten. Bij de meeste mensen komt het er nooit van.

Als jij niet doelloos met je dromen wilt blijven rondlopen, doe dan de Lancelots' ondernemersdromentest.
In vijf stappen breng je je ondernemersdroom in kaart en onderzoek je of het de moeite waard is om serieus werk te maken van je droom.

Als jij serieus overweegt de stap naar het ondernemerschap te zetten, is het slim om je goed te oriënteren. Dit artikel plus de achterliggende pagina's kunnen je daarbij helpen.

Waarom is een goede oriëntatie belangrijk?

De oriëntatiefase valt meestal samen met de voorbereidingstijd. Voor sommigen zal dat misschien een maand zijn, bij anderen neemt het jaren in beslag. Deskundigen stellen dat de minimale duur voor de voorbereiding zes maanden moet zijn. Dat is niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat een ondernemer die weinig tot niets heeft gedaan, minder kans van slagen maakt dan een ondernemer die een uitgebreide voorbereidingsperiode achter de rug heeft.

Waarom wil jij gaan ondernemen?

In welke van de onderstaande uitspraken/situaties herken jij jezelf?

  1. Je ziet jezelf eerder als zelfstandige dan als werknemer; je werkt liever en beter zelfstandig zonder baas boven je, en bent goed in het plannen, organiseren en regelen van zaken. Dat zijn prima redenen. Onderzoek niettemin ook of er wellicht foute motieven achter je keuze schuilen.
  2. Je hebt een sterk idee voor een onderneming. Je bent gedreven en ervan overtuigd dat je plannen uitvoerbaar zijn.
  3. Je hebt door je opleiding en ervaring een goede basis gelegd om voor jezelf te beginnen. Alles bij elkaar genoeg om een onderneming op te starten?
  4. Je denkt dat je ondernemerskwaliteiten bezit.
  5. Je meent voldoende kennis van het ondernemerschap te hebben.
  6. Het ondernemerschap beschouw je als je levensvervulling. Je weet nog niet wat je wilt gaan doen en ook niet in welke branche. Maar je weet wel zeker dat je wilt gaan ondernemen.
  7. Je hebt een uitkering en wilt gaan starten met het ondernemerschap.
  8. Je bent werknemer, maar je voelt je ongelukkig of ontevreden over je baan. Je ziet het niet zitten je hele leven in loondienst te moeten blijven werken.
  9. Je twijfelt nog of je fulltime wilt gaan ondernemen  of dat je je activiteiten (in het begin) wilt combineren met een parttime dienstverband.
  10. Je ziet het ondernemerschap als de manier om snel veel geld te verdienen.

Wat zijn de verschillende startmogelijkheden?

Je kunt natuurlijk meteen fulltime als ondernemer aan de slag gaan. Als je echter liever langzaam kennismaakt met het ondernemerschap, kun je ook een begin maken door:

Laat je bij het maken van je keuze, inspireren door de ervaringen van collega-freelancers. Lees hoe zij zich hebben georiënteerd op het ondernemerschap.

Bronnen

  • Blom. R. J. (2000). Leidraad startende ondernemer. Graydon Nederland.
  • Boomen, T. van den, & Hoeflaken, W. van (2005) Handboek Freelancen. Uitgeverij Nieuwezijds.

Auteur: Vera van Dijk

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren