Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Factureren Creditfactuur uitschrijven

Creditfactuur uitschrijven

Een creditfactuur of creditnota is een verlaging of kwijtschelding van het factuurbedrag van een achterhaalde, al verstuurde factuur. Je stuurt een creditfactuur dus als een klant je minder is verschuldigd dan in eerste instantie was gefactureerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de door jou geleverde goederen worden teruggestuurd. Of als jouw dienstverlening minder kost dan oorspronkelijk in rekening was gebracht of helemaal niet heeft plaatsgevonden. Ook een meningsverschil kan leiden tot een creditfactuur.

Waarom een creditfactuur?

Als je een creditfactuur uitschrijft, maak je de omzet en btw in je administratie weer kloppend. Het volstaat immers niet om de klant te bellen en te zeggen: betaal maar niet. Zou je het daarbij laten, dan blijft in je administratie de oorspronkelijke factuur gewoon openstaan.

Betaling van een creditfactuur
Stel, je hebt een klant € 200 in rekening gebracht in plaats van € 150 euro (bedragen exclusief btw). Je stuurt hem dan een creditfactuur van € 50. Heeft de klant de oorspronkelijke factuur nog niet betaald, dan kan hij bij de betaling de factuur en de creditfactuur verrekenen door ineens het saldo (€ 150) te betalen. Heeft de klant de oorspronkelijke factuur al betaald, stort jij het gecrediteerde bedrag (€ 50) terug.

Tip: wanneer je het best een creditfactuur kunt sturen, vertelt Alfred Cohen in het forum. Dat doe je namelijk nadat de klant het bedrag betaald heeft. Zo voorkom je dat een klant na ontvangst van de nieuwe factuur, weer bij je aanklopt voor korting.

Hoe maak je een creditfactuur?

  • Een creditfactuur is een herziening van een factuur (strikt genomen heet een gewone factuur een debetfactuur) en het is dan ook nuttig om in de creditfactuur te verwijzen naar de factuur waarop deze betrekking heeft.
  • Een creditfactuur is in opzet hetzelfde als een gewone factuur. Het verschil is dat het gefactureerde bedrag negatief is. Vermeld Creditfactuur als titel en maak de bedragen negatief.
  • De factuur en de creditfactuur vormen samen een samengestelde wettelijke factuur. De beide facturen moeten samen alle factuurvereisten bevatten.
  • Je bent vrij in de nummering van een creditfactuur. Aangezien het een gewone factuur is, worden creditfacturen meestal gewoon doorgenummerd. Soms wordt er ook een aparte nummering gemaakt. Dit is echter niet nodig als je nauwelijks creditfacturen verstuurt.
  • Als de factuur btw bevatte, heeft de creditfactuur dat ook. De btw is dan ook een negatief bedrag.

Voorbeeld van een creditfactuur

  Koos Linteloo
Grafisch ontwerper
Stationslaan 43
6566 ZW Wijchen
T 024 666 77 77
info@kooslinteloo.nl
Btw: NL864793310.B01

Bank: Fortis 98.88.88.888
Kvk: 58565656
Trouwe Klant X
Haagdreef 101
2134 RM Rotterdam
  
  Factuurnummer: 367
Factuurdatum: 12 november 2012
Creditfactuur  
   
Omschrijving Factuurbedrag
   

Creditering van factuur 328 naar aanleiding van ons telefonisch overleg op 10 november over ten onrechte gefactureerd meerwerk

 € -200,00
  
   
 Subtotaal€ -200,00
 Btw 21%€   -42,00
 ================
 Totaal€ -242,00
   

U kunt deze creditfactuur verrekenen met factuur 328.

   

Bronnen

  • Uitleg op de website van de Belastingdienst over verrekening teveel gefactureerde omzetbelasting (btw).

Advies: Alfred Cohen, RAAD Amsterdam

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/factureren/creditfactuur Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren