Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Marketingcommunicatie Website voor je bedrijf Domein registreren

Domein registreren

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, vraag dan gelijk een uittreksel mee. Dat uittreksel heb je nodig voor de domeinregistratie.

Het liefst wil je natuurlijk een webadres dat begint met 'www.mijnbedrijf.nl'. De naam 'mijnbedrijf.nl' is het domein van je bedrijf.

Zodra je een naam voor je bedrijf hebt, registreer dan het domein, ook al duurt het nog even voor je website klaar is. Er kunnen kapers op de kust zijn als je bedrijfsnaam openbaar wordt, bijvoorbeeld via de Kamer van Koophandel. De KvK heeft namelijk een attenderingsservice (bedoeld voor marketeers), waarmee belangstellenden geattendeerd worden op nieuwe inschrijvingen. Kapers gebruiken deze service om er als de kippen bij te zijn en je naam als domein te registreren voor je er erg in hebt. In sommige gevallen moet je dan voor veel geld jouw domein van zo'n kaper kopen.

Hoe gaat het registreren van een domein in zijn werk?

  • De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, beter bekend als SIDN, houdt een register bij van alle domeinnamen die eindigen op '.nl'. Op de website van de SIDN, maar ook op die van je hostingprovider, kun je controleren of de door jou gekozen naam nog vrij is. Een domeinnaam moet namelijk uniek zijn.
  • Je kunt niet rechtstreeks een domeinnaam bij de SIDN aanvragen. Dat doe je via een hostingprovider. Op de website van de SIDN kun je controleren of de hostingprovider die jij op het oog hebt gerechtigd is om een domeinnaam te registreren. Alle gerenommeerde providers zijn dat.
  • Waarschijnlijk wil je niet alleen een domeinnaam die eindigt op '.nl', maar ook een die eindigt op '.com' (voor commerciële instellingen), en wellicht ook op '.eu' (voor organisaties binnen Europa) en '.biz' (een nieuwer domein, uitsluitend voor bedrijven). Ook voor die domeinen kun je meestal terecht bij de hostingprovider. Controleer dit voordat je een  provider kiest.
  • Je betaalt administratiekosten voor het registeren en hebben van een domein. Deze variëren per provider. Soms zitten de kosten inbegrepen in het maandelijkse bedrag dat je aan de hostingprovider betaalt. Bij andere providers betaal je apart voor de registratie.

Let op:
Als het goed is wordt jouw bedrijf als 'registrant' vermeld in de database van de SIDN en je provider als 'registrar'. Als de provider zichzelf als 'registrant' heeft neergezet, dan is dat fout. Neem daar geen genoegen mee. Het betekent namelijk dat de provider zich houder heeft gemaakt van jouw domeinnaam. Dat is juridisch onjuist en levert problemen op als je je website of domein ooit naar een andere provider wilt verhuizen.

De keuze van een goede naam

Ook als je niet van plan bent een naam in het com-domein te registreren, maar alleen in het .nl-domein, is het verstandig om te zoeken naar een bedrijfsnaam die niet in het .com-domein bestaat. Dat kan later, als je website online is en je via een zoekmachine gevonden wilt kunnen worden, van belang zijn. Je website kan totaal onvindbaar blijken te zijn, omdat het gelijknamige bedrijf aan het andere eind van de wereld in het .com-domein de zoekresultaten overheerst.

Je bedrijfsnaam kies je natuurlijk met zorg. Als je een naam in gedachten hebt, kijk dan of die naam ook als domeinnaam nog vrij is. Controleer dat afzonderlijk voor alle domeinen die je wilt registreren, dus ook voor de domeinen die eindigen op .com, .biz, .info, .org en .eu. Is de domeinnaam nog vrij, registreer hem dan zo snel mogelijk.

Nog iets anders om op te letten is het merkenrecht. Bedrijven of instanties kunnen officieel een merk registreren of deponeren. Dat betekent dat de naam van dit merk niet zomaar door een ander gebruikt mag worden. Sommige 'gewone' woorden zijn ook merknamen. Ook die mag je niet zonder meer als bedrijfsnaam gebruiken en dus ook niet als domeinnaam registreren. Doe je dat toch, dan kan de rechter de domeinnaam achteraf toewijzen aan de rechthebbende eigenaar. Controleer of je beoogde bedrijfsnaam niet voorkomt in het register van het Benelux-Merkenbureau.

Een controle op bestaande bedrijfsnamen kun je uitvoeren via de website van de Kamer van Koophandel.

Nu weet je alles over de randvoorwaarden voor je website. Het volgende hoofdstuk gaat over het zelf maken van de website.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/marketing/marketingcommunicatie/website/domein-registreren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren