Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Marketingcommunicatie Website voor je bedrijf Onderhoud

Onderhoud

Heb je eenmaal een website, dan is het belangrijk om die regelmatig te onderhouden. Een bezoeker zal snel teleurgesteld zijn als deze merkt dat de gegevens verouderd zijn of dat links niet meer werken.

  • Check regelmatig of alle links naar andere websites nog werken.
  • Werk de tekst bij als je nieuwe, relevante informatie hebt voor (potentiële) klanten.
  • Als mensen via je website een reactie, bestelling of vraag sturen, reageer dan snel. Het internet is een snel medium, en mensen verwachten daarom ook een snelle reactie. Hoe sneller je reageert, hoe betrouwbaarder en klantvriendelijker je bedrijf overkomt.
  • Heb je een weblog of gastenboek waarop mensen kunnen reageren, controleer dan regelmatig of er geen kwetsende, discriminerende of anderszins ongewenste reacties op staan. Verwijder die onmiddellijk.

Een manier om zonder kennis van HTML een website te kunnen onderhouden, is via een Content Management Systeem (CMS). Via zo'n systeem kun je de inhoud van de website aanpassen. Sommige webontwikkelaars bieden een CMS (vaak zelf ook weer een webapplicatie) aan als onderdeel van je website.

Inhoud zelf bewerken
Uit de discussie op het forum blijkt dat de meeste freelancers het heel plezierig vinden om zelf bij hun pagina's te kunnen. Als je voor elke kleine verandering je webmannetje moet mailen, ben je geneigd de boel te lang de boel te laten. Ook blijkt het raadzaam een CMS te nemen dat met je mee kan groeien, zodat je  bijvoorbeeld later een nieuwsbrief kan versturen. 

Met een CMS kun je ...

  • Pagina's aanmaken en verwijderen.
  • De volgorde van pagina's wijzigen (en dus de navigatie aanpassen).
  • Teksten toevoegen, wijzigen en verwijderen.
  • Afbeeldingen toevoegen en verwijderen.
  • Bestanden (bijvoorbeeld pdf-documenten) toevoegen.
  • Pagina's (tijdelijk) afschermen.

Wat je met een CMS meestal niet kunt, is de vormgeving aanpassen. Daar heb je de webontwikkelaar weer bij nodig. Als je slechts een paar wijzigingen per jaar hebt, is het waarschijnlijk niet nodig dat er een CMS aan je website wordt gekoppeld. Overleg over bijkomende kosten over de verschillende scenario's met het bureau waaraan je het maken van je website uitbesteedt.

Bekijk of de door jou geselecteerde bedrijven ook de mogelijkheid voor een CMS aanbieden. Informeer wat het kost en wat je ermee precies kunt onderhouden.

Het volgende hoofdstuk gaat over vindbaar zijn op het internet.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/marketing/marketingcommunicatie/website/onderhoud Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren