Vindbaar zijn
Het is belangrijk dat iedereen in de buitenwereld je website kan vinden, óók degenen die nog nooit van jou of je bedrijf gehoord hebben. Gevonden worden op internet is geen gemakkelijk vraagstuk. De techniek die zoekmachines gebruiken om de ranking (de volgorde) van zoekresultaten te bepalen is erg ondoorzichtig. Maar een aantal dingen moet je in elk geval doen:
- Gebruik woorden waarop je gevonden wil worden in de lopende tekst van je website. Ben je bijvoorbeeld fotograaf, zet dan in de lopende tekst vaak woorden als 'foto', 'fotograaf', 'digitale fotografie', 'zwartwit fotografie' et cetera.
- Zorg voor een goede titel van je website. Als een trefwoord waarop iemand zoekt voorkomt in de titel van jouw website, dan scoort jouw website hoger in de resultatenlijst.
- Vermijd het gebruik van frames en Javascript in je website. Die zorgen ervoor dat je website slechter vindbaar is.
Wees geduldig:
Als je website pas net op het internet aanwezig is, kan het enige tijd duren voordat hij vindbaar is via zoekmachines. Heb dus een maand of drie geduld!
Zorg ervoor dat anderen een link aanbrengen naar jouw site. Dit is een uiterst belangrijk middel om vindbaar te zijn. Hoe vaker er naar jouw site gelinkt wordt, hoe belangrijker je blijkbaar bent. Des te hoger eindig je ook in de resultatenlijst.
- Laat een vermelding naar je website opnemen in relevante startpagina's, brancheverenigingen en bedrijvengidsen. Ook in het profiel in het forum van Lancelots kun je als freelancer de url van je website kwijt.
- Vergeet niet je webadres te pas en te onpas te vermelden: op je visitekaartje en briefpapier, maar ook in de afzendergegevens van je e-mail, stickers op je product, de vermelding in een colofon enzovoort.
Zoek via verschillende zoekmachines, via verschillende zoektermen de websites van drie collega-freelancers. Zijn hun websites goed vindbaar? Kun je achterhalen welke dingen in hun website beter kunnen om de vindbaarheid te verbeteren? Hoe zit dat met je eigen website?
Het volgende hoofdstuk gaat over bezoekersgegevens en statistieken.
Auteur: Ysolde Bentvelsen