Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Netwerken Training netwerken Netwerkgesprek voeren

Netwerkgesprek voeren

Je hebt je nu uitgebreid voorbereid. Tijd om in actie te komen.

1. Stap op iemand af met het doel om te netwerken. Kies zelf een geschikte gelegenheid.
2. Vertel daarna aan een vriend of vriendin hoe het ging. Wat ging goed? Wat was je openingszin? Was die geslaagd? Hoe voelde je je? Wat vond je het moeilijkst? Wat is eruit gekomen?

Wil deze persoon mij wel helpen, zul je je afvragen. De meeste mensen willen dat wel, maar: je moet het ze wel vragen! En, je moet er voor zorgen dat je je vraag glashelder hebt. Dat geldt ook als je van internet gebruik wilt maken op het forum.

1. Plaats een netwerkoproep op het forum.
2. Analyseer de kwaliteit van de reacties.
3. Was je oproep voldoende concreet?

Bij bepaalde netwerkgelegenheden is het mogelijk om van te voren wat huiswerk te maken:

  • Zoek uit wie je tegen kunt komen en waar je die persoon over aan kunt spreken.
  • Ga op zoek naar een inhoudelijk onderwerp om ter sprake te brengen.
  • Vraag je af in welk onderdeel van het programma je oprechte interesse kunt tonen.

Het is sowieso netwerktechnisch gezien goed om te allen tijde je elevator pitch paraat te hebben en voor jezelf scherp te hebben welk doel je voor ogen hebt. Zo kun je er snel achter komen of iemand je verder kan helpen, of iemand kent aan wie je wat kunt hebben.

Netwerken om het netwerken alleen levert niets op. Mensen zijn niet gek en hebben snel genoeg door of je oprecht in hen bent geïnteresseerd of alleen maar visitekaartjes spaart.

Vertrouwen opbouwen

Hoe komt het dat het met sommige mensen heerlijk is om te praten en dat je bij andere mensen gillend wil weglopen zogauw de eerste zinnen van het gesprek zijn gezegd?

Netwerken heeft te maken met bonding. Er ontstaat vertrouwen in elkaar.

Niet zo:
Stap niet zomaar op iemand af met de mededeling: "Als u nog op zoek bent naar een goede adviseur, moet u mij hebben, want ik ben een geweldige aanwinst voor uw bedrijf..." Je zou zelf toch ook snel op zoek gaan naar een minder opdringerige gesprekspartner?!

Maar zo:
Begin liever met een praatje over een meer algemeen onderwerp. Over dat leuke restaurantje waar je laatst hebt gegeten. Het praat veel meer ontspannen over een onderwerp waar jullie allebei in geïnteresseerd zijn. Na afloop kun je je kaartje geven. Stuur bijvoorbeeld na een week nog eens een mailtje, waarin je ingaat op iets waarover jullie gesproken hebben. Geef meteen een tip van nog een leuke plek om te eten. Dit contact levert niet direct datgene op waar je naar op zoek bent, maar je legt er wel de basis mee voor een goede verstandhouding. Reken maar dat die persoon zich jou herinnert.

Vind je iemand persoonlijk een kwal, probeer dan ook niet met hem een relatie op te bouwen. Zoek gewoon iemand die je wel ligt.

Aanbevolen website

  • Smalltalk (een praatje maken) - Breekt het zweet je uit als je een gesprek met iemand moet voeren? Sta je met je mond vol tanden en weet je niets meer te zeggen zodra de begroeting achter de rug is? Dan is het Smalltalk Stappenplan iets voor jou. Leer hoe je je goed voorbereidt op het maken van een praatje, hoe je een gesprek opent, gaande houdt en weer beëindigt. Vind de weg in Smalltalkland met een gesprekswegwijzer en voor je het weet klets je iedereen de oren van het hoofd.

Volgende pagina in deze training: Netwerken is geven en nemen.

https://www.lancelots.nl/netwerken/training/netwerkgesprek-voeren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren