Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Netwerken Training netwerken Contact leggen

Contact leggen

Het op- en uitbouwen van je netwerk gaat vaak geleidelijk en soms ook vanzelf. Met een nieuwe opdracht leer je collega's van je opdrachtgever kennen of je ontmoet in je privé-leven nieuwe mensen en daarmee nieuwe mogelijkheden.

Natuurlijk kun je mensen ook gericht benaderen met je concrete vraag,  bijvoorbeeld door iemand te bellen voor een afspraak. Netwerken hoeft niet altijd te gebeuren op een plek waar veel mensen bijeen zijn. Hoewel veel mensen het lastig vinden iemand om hulp te vragen, is het vooral een kwestie van doen. Soms is het handig de stoute schoenen aan te trekken. Dan zul je vanzelf merken dat netwerken vaak heel erg leuk is.

Wat kun je verwachten van een netwerkgesprek? Netwerken gaat in eerste instantie gewoon om het uitwisselen van informatie en elkaar toegang geven tot contacten. Als je een gesprek in gaan met realistische verwachtingen, kun je het ontspannen voeren.

Referenties zijn heel belangrijk als je netwerkt. Een vreemd iemand 'out of the blue' bellen is lastig. Het is beter om eerst te zoeken naar een referentie. Dan kun je bellen met: "Ik kreeg uw naam en gegevens van X en zij adviseerde mij u eens te bellen."

Advies vragen mag altijd

Netwerkers maken soms de fout om direct om een opdracht te vragen, of om hulp bij dit of dat. Dan kan opdringerig overkomen. Wat beter werkt en altijd mag is iemand om advies vragen. "Ik zit met x. Heb jij misschien een advies hoe ik dat zou kunnen aanpakken?" Misschien heeft die persoon dan iets voor je, of misschien wijst hij je door naar iemand anders, of misschien geeft hij alleen maar een algemene tip. Maar in alle gevallen kun je het gesprek positief afsluiten.

In het algemeen wordt een adviesvraag niet als opdringerig ervaren. Denk maar eens terug aan een situatie waarin je zelf iemand advies gaf. Waarschijnlijk deed je dat met veel plezier en inzet. Dit geldt ook voor de persoon die jij benadert om te netwerken.

Voer een telefoongesprek, met als doel een afspraak te maken. Je kunt een bekende bellen, maar spannender is het eens te oefenen met iemand die je via-via kent of nog niet kent... Gebruik onderstaand script.

Script

  • Stel je kort voor.
  • Leg uit hoe je aan zijn of haar telefoonnummer bent gekomen.
  • Formuleer zo concreet mogelijk waar die persoon je mee kan helpen.
  • Vraag of je daar over mag komen praten.
  • Maak de afspraak of andere follow-up.

Bij een bekende is het makkelijker. Je belt die persoon op, kletst wat bij en maakt eventueel een afspraak voor een gesprek.

"Ik ben me aan het oriënteren op het doen van freelance vormgeefopdrachten voor verzekeringsmaatschappijen. Jij werkt bij een verzekeringsmaatschappij, daarom zou ik graag eens met jou afspreken om een indruk te krijgen van wat jij doet."

Heb je zelf geen kennissen in de branche waar je voor wilt werken? Misschien heeft iemand die je kent ze weer wel.

Je praat met een vriend, die zegt dat een collega bij een krant werkt. “Goh,” zeg jij, "interessant, daar zou ik wel een keer mee willen praten. Zou jij haar willen vragen of ik contact met haar mag opnemen?"

Open staan voor contacten

Het is niet alleen belangrijk om mensen te zoeken, maar ook om op het juiste moment gevonden of herinnerd te worden. Daarvoor is belangrijk dat je duidelijk maakt waarvoor je open staat.

Freelancers zijn soms zo fanatiek op zoek naar een opdracht, dat ze alles willen doen. Adviseren, ontwerpen, programmeren en testen (ICT) of adviseren, schrijven, redigeren en vertalen (tekst). Daardoor blijft bij je gesprekspartner geen specifiek beeld hangen en zal hij later in een situatie waarin hij iemand zoekt niet aan jou denken. Tuurlijk kun je met van alles en nog wat helpen, maar waar ben jij nou écht goed in? Waarin onderscheid je je van anderen? In welke situatie, bij welk specifiek probleem, moet iemand aan jou denken in plaats van aan die duizend anderen? Verwerk dat in je elevator pitch.

Volgende pagina in deze training: Netwerkgesprek voeren.

https://www.lancelots.nl/netwerken/training/contact-leggen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren