Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Netwerken Training netwerken Netwerk opbouwen in onbekende branche

Netwerk opbouwen in onbekende branche

Zeker als je al langer als zelfstandige aan het werk bent, is het relevant dat je ook in staat bent om een nieuw netwerk op te bouwen in een voor jou nog onbekende branche. Ook je doelen op langere termijn kunnen een aanwijzing geven dat het tijd is je horizon te verbreden. Hoe pak je dat aan?

Maak een lijstje met drie nieuwe branches waar jij je op zou kunnen richten. Laat je daarbij leiden door poen, pret en prestige:
Poen → In welke branche moet je zijn om je omzetcijfers te verdubbelen?
Pret → Bij welke branche zou je het liefst willen horen?
Prestige → Welke branche is van belang voor je prestige?

Werk nu per branche een plannetje uit, hoe je een nieuw netwerk op dat gebied kunt aanboren. Formuleer per branche minstens vijf concrete stappen die je kunt zetten.

Branche verkennen

Het ligt voor de hand om eerst de mensen in je huidige netwerk te vragen of ze contacten hebben in een van de branches. Probeer bij voorkeur met mensen in contact te komen die al langer in die branche vertoeven. Aan andere nieuwkomers heb je eigenlijk niet zo veel.

Bijna elke branche heeft een branche- of beroepsvereniging. Zoek uit of je daar een keer als belangstellende bij aanwezig kunt zijn of sluit je er meteen bij aan. Bij zo'n vereniging kun je vaak ook terecht om namen, functies en adressen op te vragen.

Zoek uit wat er in de branche wordt georganiseerd aan evenementen, studiedagen, borrels, beurzen, congressen, enzovoort. Zet die data in je agenda en ga er veelvuldig naar toe. Als je echt snel naam wilt maken in de nieuwe branche, bied dan je (vrijwillige) hulp aan bij de organisatie, pr, verslag schrijven of wat dan ook.

Verder kun je heel gericht gebruik maken van internet. Zoek uit wat de grote spelers zijn in de branche, in welke regio de branche zich concentreert, welke specifieke kenmerken de branche kent. Zoek ook uit welke sites belangrijk zijn binnen die branche. Let op mailinglijsten, nieuwsgroepen, discussieforums, meld je aan voor nieuwsbrieven en wees alert op plekken waar je je (digitale) visitekaartje kunt achterlaten en van je kunt laten horen.

Zodra je wat mensen hebt leren kennen, onderhoud deze contacten dan goed. Zij zijn het begin van je nieuwe netwerk, dat mede via hen uitgebreid gaat worden.

Begin zelf een netwerk! Ben je op zoek naar mensen die zich met iets specifieks bezig houden? Benader ze en nodig ze uit voor een netwerkactiviteit. Dat kan live, maar ook via een community of mailinglijst.

Kies een branche waar je je op wilt richten en plaats een verzoek om informatie die je nog niet hebt kunnen vinden via de algemeen toegankelijke kanalen in het forum. Vraag bijvoorbeeld wie momenteel de meest populaire deskundigheden zijn zodat je weet wiens ideeën relevant zijn. Vraag hoe de dress code in die branche is.

Volgende pagina in deze training: Do's en don'ts.

https://www.lancelots.nl/netwerken/training/opbouwen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren