Ondernemingsplan schrijven - een checklist
Een ondernemingsplan is een presentatie van je bedrijf. Je legt erin vast wat je gaat doen, hoe je het gaat aanpakken, wat het kost en wat het moet opleveren.
Op basis van het ondernemingsplan kan een bank beslissen of ze je een lening wil verschaffen. Maar ook als je geen geld wilt lenen, kan een ondernemingsplan je een goed inzicht geven in de haalbaarheid van je plannen en doelen.
Je zet in je ondernemingsplan de ideeën en plannen die je hebt met je onderneming. Je belicht zowel de sterke als de zwakke punten van je plannen. Onderdelen van het ondernemingsplan zijn een marketingplan en een financieel plan.
Wanneer maak je een ondernemingsplan?
Voor een beginnend freelancer met een kleine praktijk is een ondernemingsplan niet per se nodig. Wil je echter krediet aanvragen bij de bank, dan kun je er niet omheen een ondernemingsplan te schrijven.
Ook als je zonder geleend geld een bedrijf start, is het schrijven van een ondernemingsplan nuttig om de doelen die je hebt met je bedrijf helder in beeld te krijgen. Bovendien heb je in de toekomst een mooi naslagwerk, waarin je altijd de belangrijkste gegevens over je onderneming terug kunt vinden. Het kan bijvoorbeeld geen kwaad om af en toe je oorspronkelijke doelstellingen nog eens na te lezen. Ook kun je de financiële plannen er na verloop van tijd nog eens op naslaan om te kijken of je realistisch bent geweest.
Let op: Het schrijven van een ondernemingsplan is méér dan het invullen van een checklist. Maak er uiteindelijk een prettig leesbaar document van. Zorg ervoor dat het plan pakkend en helder is, zodat je er banken en zakenpartners mee kunt overtuigen.
Veel freelancers denken dat je een ondernemingsplan maar één keer schrijft, namelijk bij de start van de onderneming. Dat is echter een misvatting. Je bedrijf ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Je biedt nieuwe diensten aan, je stopt met bepaalde diensten, de markt verandert. Misschien wil je je na verloop van tijd verbreden of juist specialiseren. Dit zijn allemaal redenen om het ondernemingsplan te herzien. Het herschrijven van zo'n plan kan je helpen een nieuwe richting voor je bedrijf te kiezen en een nieuwe koers uit te zetten voor de komende jaren.
De ingrediënten van je ondernemingsplan - een checklist
Het schrijven van een ondernemingsplan is niet eenvoudig. De volgende checklist helpt je om uit te zoeken welke informatie je ervoor nodig hebt. Geef op elke vraag een beknopt antwoord dat je zo helder mogelijk formuleert. Als je dat gedaan hebt, zal het gemakkelijker zijn om het uiteindelijke, volledige ondernemingsplan, waarmee je naar de bank kunt, te maken.
Deze checklist is gebaseerd op de online cursus Ondernemingsplan op Leren.nl. Het is aan te raden om deze tekst eerst te lezen voordat je begint met het invullen van de checklist.
Let op: Deze checklist geeft een handreiking voor de onderwerpen waar je aan moet denken, maar is niet uitputtend voor alle situaties en alle soorten bedrijven. Bedenk steeds welke vragen voor jouw situatie verder nog relevant zijn. Er staan bijvoorbeeld geen vragen in deze checklist over internationaal zakendoen. Doe jij dat wel, dan is het van belang daar informatie over op te nemen in je ondernemingsplan.
Het ondernemingsplan bevat de volgende hoofdstukken:
Auteur: Ysolde Bentvelsen