Samenvatting
Tot slot schrijf je de samenvatting. Let op: dit wordt uiteindelijk hoofdstuk 1 van je ondernemingsplan. Het moet de lezer (vaak de bank!) overtuigen om verder te lezen.
- Wat ga je aanbieden?
Beschrijf je dienst.
- Voor welke markt?
De beoogde klanten zijn...
- Wat is je bedrijfsformule?
Geef in honderd woorden antwoord op de vraag: "Wat leuk dat je voor jezelf begint. Wat doe je precies?" Gebruik hiervoor het gereedschap een elevator pitch maken.
- Wat onderscheidt jouw dienst van andere diensten op de markt?
Mijn dienst is bijzonder omdat ...
- Hoe ga je het aanpakken?
Geef op beknopte wijze je marketingactiviteiten weer.
De samenvatting moet kort zijn: liever tien zinnen dan vijftig. Lees de antwoorden op de vorige vragen nog eens goed en schrijf op basis daarvan een samenvatting van hooguit 500 woorden. Gebruik actief taalgebruik. Beschrijf je idee in grote lijnen, maar wel duidelijk en concreet.
Vragen of struikelblokken?
Heb je vragen of twijfel je over de formulering van een onderdeel van je ondernemingsplan, leg het voor in het Lancelotsforum aan collega-freelancers. Misschien hebben zij het antwoord waar je naar zoekt.
Aanbevolen websites
- Online cursus Ondernemingsplan.
- Heb je zwakke punten ontdekt? Verbeter op die punten je competenties.
Aanbevolen boeken & cd-rom
- Armstrong, G. en Kotler, P. (2006). Marketing, de essentie, 7e editie. Amsterdam: Pearson Education.
Voor wie zich meer in marketing wil verdiepen. Dit boek is in de vertaling voor de Nederlandse en Vlaamse markt bewerkt. - Kotler, P. (2005). Principes van marketing, 4e editie. Amsterdam: Pearson Education. Dit is een uitvoerig standaardwerk over marketing.
- Thinktank Centers of Entrepreneurship (1995). Het ondernemingsplan. Van idee tot succesvolle onderneming. Schoonhoven: Academic Service.
Dit boek bevat veel checklisten en korte toelichtingen. - Bij de Kamer van Koophandel is een cd-rom Ondernemingsplan te bestellen, die je kunt gebruiken voor het maken van je ondernemingsplan. Deze cd-rom is erg uitgebreid. Als je een eenmanszaak begint en je geen financiering van de bank nodig hebt, kost het gebruik van deze cd-rom je waarschijnlijk te veel tijd en moeite.
Geraadpleegde bronnen
- Cursus Ondernemingsplan op Leren.nl.
- Website Kamer van Koophandel.
Auteur: Ysolde Bentvelsen
Met dank aan Wout Sorgdrager (auteur van de cursus Ondernemingsplan op Leren.nl)