Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Inkomstenbelasting Aftrekposten

Aftrekposten

Werken als zelfstandig ondernemer heeft als voordeel dat je gebruik mag maken van fiscale aftrekposten, zoals de starters- en zelfstandigenaftrek. Met die aftrekposten kun je je belastbaar inkomen verlagen en hoef je dus minder belasting te betalen. Aan het gebruik van aftrekposten zijn echter voorwaarden verbonden. 

Aftrekposten-overzicht: leer de verschillende regelingen kennen
  • Niet iedere ondernemer heeft recht op dezelfde fiscale aftrekposten. Aan het gebruik van aftrekposten worden verschillende voorwaarden gesteld. Lancelots heeft de belangrijkste regelingen op een rij gezet. 

Fiscale Oudedagsreserve (FOR): sparen voor je oude dag
  • Pensioen opbouwen is niet iets wat freelancers automatisch doen. Als ondernemer moet je zelf bekijken op welke wijze je geld opzij wilt zetten voor later. De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is een manier waarop je kunt sparen voor je oude dag. 

Mkb-winstvrijstelling: een vrijstelling van belasting over een deel van je winst

  • Alle ondernemers, ook die niet voldoen aan het urencriterium, mogen een deel van hun winst aftrekken. Ook parttime ondernemers profiteren dus van deze aftrekpost.

Startersaftrek: een extra belastingvrijstelling ontvangen als starter
  • Beginnende ondernemers hebben een extra belastingvoordeel; zij kunnen gebruikmaken van de startersaftrek. Mits zij aan alle voorwaarden voldoen. Kijk snel of jij als starter in aanmerking komt.

Willekeurig afschrijven: zelf bepalen wanneer je bedrijfskosten afschrijft
  • In de eerste jaren van je onderneming mag je willekeurig afschrijven. Dit betekent dat je mag kiezen in welk jaar je de investeringen die je doet, afschrijft. Helemaal vrij in je keuze ben je echter niet; ook aan deze regeling zijn voorwaarden verbonden.

Zelfstandigenaftrek: je belastbaar inkomen verlagen
  • De zelfstandigenaftrek is een belastingvrijstelling die veel ondernemers gebruiken om hun winstinkomen te verlagen, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is afhankelijk van de winst die je als freelancer maakt. 

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/inkomstenbelasting/aftrekposten Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren