Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Starten vanuit een uitkering Top 5 Belemmeringen en hobbels bij het starten vanuit een uitkering

Top 5 Belemmeringen en hobbels bij het starten vanuit een uitkering

Waar lopen starters vanuit een uitkering tegenaan als ze beginnen met een eigen bedrijf? We vroegen het Frans Heessels (Eigen Werk, Amsterdam) en Ine Oerlemans (STEW). Beiden hebben veel ervaring in het  begeleiden van starters vanuit een uitkering.

1. Acquisitie

Freelancers moeten de boer op kunnen gaan om klanten te werven. Veel starters vinden acquisitie ronduit eng. Dat geldt nog net iets sterker voor mensen die starten vanuit een uitkering. Je zakelijke netwerk is vaak klein geworden en je mist de sociale routines die bij het netwerken en verkopen horen. Veel mensen hebben daarnaast een beeld van hoe een verkoopgesprek eruit ziet: perfect, gelikt en professioneel. Met zo'n beeld in gedachte werp je een hoge drempel voor jezelf op. Omdat je niet aan dat beeld kunt voldoen, kan een verkoopgesprek een onneembare hindernis worden. Zodra je leert dat je het verkoopgesprek ook op je eigen manier kunt doen, is deze drempel geslecht. Tip: Oefen je verkoopgesprek stap voor stap. Werk je elevatorpitch uit, dat is een kort verkooppraatje. Begin tegen je partner en ga steeds een stukje verder van huis. 

Een andere reden waarom acquisitie lastig is, is angst voor afwijzing. Je ervaart dan dat JIJ wordt afgewezen, niet je zakelijke voorstel, je dienstenaanbod of je bedrijf. Om deze drempel te slechten zul je een onderscheid moeten maken tussen jezelf en je zaak: je bent geen siamese tweeling. Het zakelijk deel moet je ook zakelijk bekijken.

2. Je zekerheden loslaten

Wie een eigen bedrijf begint, moet leren omgaan met het feit dat je niet meer iedere maand op dezelfde tijd je geld binnenkrijgt. Dat is een realiteit. De eerste zes maanden kun je terugvallen op je uitkering. Daarna moet je je zaakjes zo op orde hebben dat je zelfstandig verder kunt. Anders gezegd: je voert een goed financieel beleid. Tip: een kleine financiële buffer kan helpen. Ook zijn de mogelijkheden voor leningen (micokredieten) verruimd. De overheid kan in sommige gevallen garant voor je staan bij de bank.

3. Timemanagement

Als je ondernememt, moet je acties en activiteiten inplannen. Zeker als je al wat langer thuis zit, kan het lastig zijn goed op gang te komen.  Sociale controle is bij ondernemers natuurlijk afwezig. Veel bedrijven stranden daardoor op uitstelgedrag. Of andersom: je komt nooit toe aan jezelf omdat zakelijk en privé constant door elkaar heen lopen. Zo kom je gemakkelijk in een overspannenheid of burnout terecht.

4. Eenzaamheid

Alleen werken is iets wat je moet kunnen. Het is natuurlijk vaak een eenzaam bestaan, zonder collega´s. Niet iedereen kan daartegen. Je kunt dat natuurlijk wel compenseren door een netwerk op te bouwen met andere ondernemers of zelfs door samen te werken.

5. Starten vanuit een negatieve keuze

Als je vanuit een uitkering een bedrijf begint, is dat niet altijd je eerste keuze. Sommigen komen niet meer aan een reguliere baan, ondanks kennis, ervaring en talloze sollicitatiepogingen. Anderen hebben wegens ziekte of handicap bijzondere eisen aan het werk (zoals zeer flexibele werktijden). Deze motivatie om te starten moet je op een gegeven moment loslaten, dat is een verkeerde motivatie. De juiste motieven dan centraal stellen is lastig om te doen, en het kost soms wat tijd die omslag te maken. Een voorbeeld: een vrouw die startte met haar eigen bedrijf startte haar elevator pitch standaard met het feit dat ze ziek was geweest en daarom nu ondernemer werd. Betrap je jezelf daarop, vraag je dan af: waarom je dat doet? Probeer je daarmee de verwachtingen van jezelf en anderen te temperen (geen goede verkoopstrategie) of wil je dat mensen rekening houden met je achtergrond? Stel je vervolgens de volgende vraag: is dat een goede manier om met je klanten om te gaan? Zou dat bij jou vertrouwen inboezemen als een leverancier zijn verhaal op die manier vertelt. Een voorbeeld van een positieve motivatie: "Ik wil mijn mijn klanten toegevoegde waarde bieden." "Of ik wil écht maatwerk leveren."

Bronnen

  • FCBV Stew begeleidt mensen bij het realiseren van een eigen bedrijf, ook in IRO-trajecten en outplacementtrajecten
  • Annemarie Kolenberg: 'Weer aan de slag. Tips en praktische informatie over re-integratie', uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 2006

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/uitkering/top5-belemmeringen-en-hobbels Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren