Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Wat houd ik netto over van mijn omzet/uurtarief?

Wat houd ik netto over van mijn omzet/uurtarief?

Daar doe je het tenslotte óók voor. De poen. Als werknemer kun je gewoon uitgeven wat je binnen krijgt. Als zelfstandige moet je geld opzij zetten voor bedrijfskosten en om je inkomstenbelasting te betalen. Dat leidt onherroepelijk tot de vraag: hoeveel houd ik eigenlijk over van mijn uurtarief om van te kunnen leven?

Zo zit het: omzet, winst en belasting

Je omzet is het aantal declarabele uren maal je uurtarief. Wat je overhoudt van je omzet (natuurlijk exclusief btw) is je winst. De winst vóór belasting is: je omzet min je bedrijfskosten.

Dus:

Uurtarief X declarabele uren = omzet


Omzet - bedrijfskosten= winst voor belasting

Je winst uit onderneming (maar ook je resultaat uit overige werkzaamheden) valt in box 1 van de inkomstenbelasting, want het is inkomen ‘uit werk en woning’. Dat betekent dat je winst wordt onderverdeeld in schijven, en dat je over elke schijf een ander percentage belasting betaalt. In dit rekenvoorbeeld kun je zien hoe dat werkt. Natuurlijk gebruik je alleen de schijven die je met jouw inkomen nodig hebt: als je per jaar € 25.000 winst maakt in plaats van de € 55.000 die we als voorbeeld gebruikt hebben, gebruik je alleen schijf 1 en 2.

Maar als je de winst over de schijven hebt verdeeld en voor elke schijf het te betalen bedrag hebt uitgerekend, ben je er nog niet. Je komt namelijk waarschijnlijk in aanmerking voor een aantal heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Bovendien wordt de inkomstenbelasting die je betaalt ook nog verrekend met extra aftrekposten zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook nog recht op privé-aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek voor je woning.

Tot slot heb je nog te maken met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet, oftewel de Zvw-premie. Daar krijg je een aparte belastingaanslag voor. Het percentage belasting dat je daarvoor betaalt is in 2010 4,95%. Verdien je in 2010 meer dan € 33.189? Dan hoef je over de inkomsten boven dat bedrag geen Zvw-premie te betalen.

BelastingInkomstenbelasting schatten

Vaak is bij de start lastig om te overzien wat je omzet en je kosten zullen zijn. Daarom kun je deze vuistregels gebruiken. 

  • Met een inkomen uit je onderneming (omzet – kosten) tot circa € 50.000 per jaar is het meestal voldoende om van elke euro omzet zo´n vijfentwintig à dertig cent te reserveren voor je bedrijfskosten, ´pech onderweg´ en de belastingen. Vaak houd je dan op het einde van het jaar nog geld over. Ben je fiscaal geen zelfstandig ondernemer, kies dan een ruimere marge van bijvoorbeeld 35 cent. Je mist immers een aantal aftrekposten. 
  • Bij hogere inkomens (vanaf € 50.000 per jaar) kom je voor een deel in hogere belastingschalen terecht. Houd in die gevallen eerder rekening met minimaal veertig cent per euro om te reserveren.

Als je hoge kosten maakt, doe je er verstandig aan je winst na belasting echt uit te (laten) rekenen

Let op: het maakt bij een eenmanszaak voor de fiscus niet uit of je die winst naar je privérekening overmaakt of dat je het 'in de zaak' laat zitten. De enige manier voor een eenmanszaak om geld te reserveren is via een fiscale oudedagsreserve (en dat is lang niet altijd aan te bevelen).

Minder belasting betalen?

Wil je minder inkomstenbelasting betalen, dan zul je minder winst moeten gaan maken. Maar dat betekent niet dat je dan maar genoegen moet nemen met een lager uurtarief. Een betere manier om je winst omlaag te brengen is het maken van kosten en het doen van investeringen. Die mag je namelijk van je winst aftrekken als je aangifte inkomstenbelasting doet. Pas alleen wel op dat je niet zo veel uitgeeft dat je te weinig overhoudt om van te leven!

Auteurs: Mariëlle de Groot en Cindy Kamstra

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/netto-overhouden Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren