Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Marketingcommunicatie Website voor je bedrijf Je website zelf maken

Je website zelf maken

Zie je het niet zitten om zelf een website te maken of wil je dat hij heel uitgebreid (qua programmatuur) of heel erg mooi (qua vormgeving) wordt? Sla dit hoofdstuk dan over en ga door met het volgende hoofdstuk: een website laten maken.

Als je een domein hebt geregistreerd en een hostingprovider hebt gekozen, heb je natuurlijk nog geen website. Hoog tijd om daaraan te beginnen.

In dit hoofdstuk gaan we niet stap voor stap in op hoe je een website maakt. Koop daarvoor een goed boek over websites maken, of zoek een tutorial op het web. We leggen je wel uit wat je minimaal nodig hebt voor het zelf maken van een eenvoudige website.

Zoek op internet een HTML-tutorial. Kies er een die je aanspreekt.

Een website bestaat uit losse pagina's, die geschreven zijn in HTML (HyperText Markup Language). Dit is eigenlijk gewone tekst die codes bevat om aan te geven welke delen er speciaal uit moeten zien. Zo'n code heet een tag. Het begin van een koptekst markeer je met de tag <h1>. Het einde van de kop geef je weer met </h1>. De hele tekst van je website staat tussen de tags <body> en </body>. Tot zover de cursus HTML.

Benodigde software

Voor het maken van een website kun het best een HTML-editor gebruiken. Zoek een HTML-editor op het web.

Open daarin een pagina en noem hem index.html. Wijzig de tekst en zet er bijvoorbeeld in: "Dit is de website van Succes in zaken. Deze site is in de maak." Je kunt er natuurlijk ook meteen een serieuze eerste pagina voor je bedrijf van maken en deze alvast uploaden naar de webserver.

Er bestaan verschillende soorten en maten HTML-editors. Professionele, uitgebreide pakketten zijn:

  • Dreamweaver (van Adobe). Een volledige versie kost ca 500 euro. Je kunt wel een gratis trialversie downloaden om een beginnetje te maken, die dertig dagen geldig is. Eigenlijk is Dreamweaver een product voor professionele webontwikkelaars.
  • Frontpage (van Microsoft). Een volledige versie kost rond de 300 euro.

Sommige hostingproviders bieden voor weinig kosten of soms gratis een tool aan om snel een website te kunnen bouwen. Let op: soms is dat een webtool, wat betekent dat je alleen bij de bestanden kunt als je online bent. Dat geldt bijvoorbeeld voor Sitebuilder.

Voor een kleine website kun je toe met kleinere, goedkope of gratis HTML-editors, bijvoorbeeld:

Download drie gratis HTML-editors en probeer ze uit. Welke bevalt je het beste? Bewerk de pagina die je net gemaakt hebt en probeer een plaatje toe te voegen. Bij een goede editor zal dat niet al te veel hoofdbrekens kosten.

Geef zoektermen in het Engels op als je een plaatje zoekt, want dan vind je veel meer plaatjes dan wanneer je een Nederlandse zoekterm opgeeft.

Een website telt bijna niet mee als hij geen beeld bevat. Hoe kom je aan plaatjes?

  • Maak zelf een mooie foto met een digitale camera. Bewerk de afbeelding zo dat hij klein genoeg is voor gebruik op het web. En dan bedoelen we niet de hoeveelheid centimeters, maar de hoeveelheid kilobytes. Hoe kleiner, hoe beter! (Richtlijn: maximaal 10 kilobyte.)
  • Vind afbeeldingen op het web en sla ze op. Zoek bijvoorbeeld met Google; gebruik daarbij de link 'afbeeldingen' op de zoekpagina. Zo vind je ook verschillende soorten bullets (opsommingstekens), knoppen en achtergronden. Zorg ervoor dat je het auteursrecht in acht neemt. Veel beeldmateriaal is auteursrechtelijk beschermd.

Wil je plaatjes bewerken? Ook daar bestaan veel programma's voor. Het meest professionele (maar ook lastige en dure) programma is Photoshop. Alternatieven zijn Paint Shop Pro en het gratis programma Gimp.

De stijl van je website

De uitstraling van de website is belangrijk. Een goede website is overzichtelijk, rustig en snel te overzien.

  • Heb je een huisstijl voor je bedrijf en een logo? Gebruik die dan voor je website. Daarmee vergroot je de herkenbaarheid van je bedrijf en het voorkomt ook dat je je laat verleiden tot het opnemen van allerlei grappige toeters en bellen.
  • Wees zorgvuldig met kleur. Niet alle kleuren combineren goed met elkaar. Het resultaat is niet alleen lelijk, maar is soms (en zeker voor kleurenblinde mensen) geheel onleesbaar. Pas vooral op met groen op rood en wit op geel.
  • Mensen lezen anders van een scherm dan van papier. Ze scannen meer dan dat ze echt goed lezen. Daarom is voor websites een andere schrijfstijl vereist:

- Gebruik veel kopjes.
- Schrijf korte zinnen, over een kleine breedte.
- Gebruik veel opsommingen.
- Maak belangrijke woorden vet.

Bekijk de websites van vier collega-freelancers. Beoordeel de website op uitstraling, kleurgebruik en schrijfstijl. Zet de sterke punten op een rijtje. Probeer die zelf toe te passen in je eigen website.

Je website op de webserver plaatsen

Als je zelf een website maakt, zul je dat waarschijnlijk eerst op je eigen computer doen. Maar vroeg of laat wil je hem zichtbaar maken aan de rest van de wereld. Dan publiceer je hem op de webserver. Omdat een website uit  nogal wat bestanden bestaat, wordt er voor het 'uploaden' van al die bestanden een speciaal protocol gebruikt: FTP, het File Transfer Protocol. Meestal krijg je van je hostingprovider te horen of een FTP-mogelijkheid hebt en wat daarvoor het wachtwoord is.

Je hebt een FTP-client (dat is een klein FTP-programma op je computer) nodig om FTP ook echt te kunnen gebruiken. Een veelgebruikt programma is WS_FTP, maar dat is tegenwoordig niet meer gratis. Een goed gratis FTP-programma is Filezilla.

Als je tevreden bent over je eerste zelfgemaakte pagina, upload hem dan naar de webserver. Let op: hij is dan zichtbaar voor de hele wereld!

Check, check, double check

Controleer je website altijd meteen als je iets nieuws hebt toegevoegd.

Als het gelukt is om je website succesvol op de webserver te plaatsen, klik dan een tijdje rond om te kijken of alles er ook werkelijk op staat. Het komt vaak voor dat een plaatje ontbreekt, waardoor je een vakje met een kruisje ziet i.p.v. de beoogde afbeelding. Ook zullen links misschien niet werken zoals je bedoeld had. Herstel dit soort fouten meteen.

Vraag ook een bekende om je site kritisch te bekijken. Vraag hem te letten op uitstraling, de navigatiestructuur, taalfouten, onduidelijkheden. Neem opmerkingen ter harte, want wat jouw tester vindt, zal het gros van jouw klanten waarschijnlijk ook vinden.

Geen zin of tijd om zelf een website te maken? Of wil je een specifieke functionaliteit? Lees dan het volgende hoofdstuk over het laten maken van een website.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/marketing/marketingcommunicatie/website/zelf-maken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren