Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Kernvaardigheden Ontwikkelingsvaardigheden Inleiding onwikkelingsvaardigheden

Inleiding onwikkelingsvaardigheden

Hoe kom je verder met je onderneming? Je wilt vooruit: nieuwe ideeën bedenken en plannen maken. Dit betekent dat je niet al je tijd stopt in het halen van deadlines en voldoen aan de verwachtingen van je opdrachtgevers. Je maakt ook tijd en ruimte voor het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Op die manier blijf je groeien als freelancer.

Welke vaardigheden kun je ontwikkelen?

Om te blijven groeien in het ondernemerschap, is het goed om:

  • Te reflecteren. Je kijkt terug op je ervaringen om ervan te kunnen leren. Zelfreflectie leidt tot nieuwe inzichten in je persoonlijkheid, in je gedrag en de achterliggende drijfveren. Op basis van deze inzichten kun je je handelen bijstellen en daarmee de kwaliteit van je werk verbeteren.
  • Een visie te ontwikkelen. Door het formuleren van een visie, geef je antwoord op de vraag: waar zie je jouw onderneming in de toekomst? Je laat de wereld van morgen niet op je afkomen, maar je vormt een idee over waar je naar toe wilt. Wat wil als freelancer bereiken? Met welke ontwikkelingen wil je meevaren? Een visie geeft je onderneming richting.
  • Een SWOT-analyse te maken. Met een SWOT-analyse onderzoek je je toekomstmogelijkheden. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. In het Nederlands: sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. Zo’n analyse komt goed van pas bij het opstellen van bijvoorbeeld een ondernemings- of marketingplan.
  • Te weten welke doelen je kunt stellen. Wat wil je bereiken? Je ontwikkelt doelen waarmee je je ambities weergeeft.
  • Een keuze te maken tussen specialiseren of verbreden. Afhankelijk van je ondernemingsdoelen, kies je mogelijk voor een specialisatie of juist voor verbreding van je dienstenaanbod.
  • Aandacht te besteden aan je planning. Een goede planning levert je niet alleen tijdwinst op, het bespaart je ook een hoop (onnodige) stress. Hierdoor blijft er meer tijd en ruimte over voor ontplooiing. 

Aanbevolen websites

Op Carrièretijger staat een reeks artikelen over ontwikkelingsvaardigheden. Aan bod komen onder meer persoonlijkheidsmodellen, didactische vaardigheden en leerstijlen.

Auteur: Irene Koot

 


https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/kernvaardigheden/ontwikkelingsvaardigheden/inleiding Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren