Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Starten vanuit een uitkering Tien tips voor een goede start vanuit een uitkering

Tien tips voor een goede start vanuit een uitkering

Hoe kun je een goede start als ondernemer maken vanuit een uitkering? Lancelots ging op zoek naar tips voor jou.

  1. Neem zelf de regie en de verantwoordelijkheid: ook voordat je je bedrijf gestart bent, kun je je opstellen als ondernemer. Overtuig eerst je directe omgeving en case manager van je plannen. Betrek ook andere mensen erbij: je familie, vrienden en zakelijke contacten. Sta open voor feedback en ga ervoor!
  2. Het is makkelijk om te dromen over je eigen bedrijf, maar vaak moeilijk om te dóen. De droom kan natuurlijk een stimulans zijn, maar het kan mensen ook remmen. Het wordt pas perfect als je al werkendeweg mee bezig bent. Dus ga het vooral doen! Maak een plan, stap naar de bank en praat met mensen. En zet door bij tegenslagen.
  3. Doe het in kleine stapjes. Je eigen bedrijf starten klinkt vaak erg groot. Verkoopgesprekken lijken lastig. Begin klein en laat het langzaam groeien. Misschien kun je beginnen om eens te kijken of in jouw omgeving mensen bereid zijn voor je dienstverlening te betalen. Dan kun je ook stap voor stap oefenen met acquisitie. Ga eerst in veilige situaties oefenen met je verhaal. Dat verhaal (ook wel elevator pitch genoemd) kun je steeds wat aanpassen naarmate je verder vordert. Dan ga je pas écht de boer op, naar klanten toe die je nog niet kent. 
  4. Als je met hart en ziel iets doet wat je leuk vindt, kun je jezelf meestal prima verkopen. Zoek dus iets waar je je hart in kunt leggen. Dat straalt ook weer uit op je klanten. Bijvoorbeeld blijheid van jouw kant over een binnengehaald contract kan een goede basis zijn voor een langdurige samenwerking.
  5. Neem afwijzing niet persoonlijk, het is gewoon zakelijk. Soms willen mensen nou eenmaal niet met je in zee. Accepteer dat bedrijven soms niet zitten te wachten op jouw dienst. Kijk wel kritisch naar hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Daar leer je van. Die feedback kun je natuurlijk ook vragen als je een afwijzing krijgt: "Wilt u mij de reden vertellen waarom u niet met mij in zee wilt?"
  6. Zorg dat je weet wat de spelregels zijn bij je uitkering om te kunnen beginnen. Zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, of juist hele gunstige regelingen misloopt. Bevraag je re-integratiecoach of casemanager van het UWV daarop. Zoek het liefst begeleiding in je IRO-traject die ook van de actuele regels op de hoogte is.
  7. Zorg voor ritme in je leven en zorg voor een invulling van je dag. Als je begint met je eigen bedrijf, moet je tijdsbesteding zelf organiseren. Zonder activiteit is er nooit een bedrijf van de grond gekomen! Stel deadlines voor jezelf en ga aan de slag.
  8. Maak je wereld steeds weer iets groter. Zorg ervoor dat je met anderen in contact komt. Breid je netwerk uit en zoek aansluiting bij anderen die hetzelfde aan het doen zijn. De Kamer van Koophandel organiseert startersdagen, en er zijn diverse ondernemersnetwerken waar je je bij aan kunt sluiten.
  9. Werk bewust aan het vergroten van je zelfvertrouwen en denk positief! Om een goede start te maken, zul je ook negatieve ervaringen uit het verleden los moeten laten. Bedenk: zonder die ervaringen had je misschien nooit gedaan wat je nu doet: zelfstandige worden!
  10. Durf te kiezen. Met wie wil je wel of niet in zee? Welk advies volg je op en welke leg je toch maar naast je neer? Het is jouw bedrijf en jouw intuïtie moet je daarin serieus nemen en ontwikkelen. Dat kan alleen als je bewust je eigen pad kiest.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/uitkering/tien-tips Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren