Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Zal ik parttime beginnen, of kan ik er beter vol voor te gaan?

Zal ik parttime beginnen, of kan ik er beter vol voor te gaan?

Je wilt graag je eigen bedrijf opzetten. Houd je dan eerst nog een tijd een baantje ernaast, of duik je volledig het ondernemersbestaan in? Het antwoord op deze vraag hangt samen met je branche, je persoonlijke voorkeuren en je financiële situatie.

Voor- en nadelen

Parttime beginnen, een klantenbestand opbouwen, ervaring opdoen en dan je baan opzeggen. Dat is de meest veilige optie. Tenminste, als je de stap naar fulltime ondernemerschap wilt maken, want dat hoeft natuurlijk niet.

Het voordeel van een baan ernaast is dat je nog deels een vast inkomen hebt. Je bent voor dat gedeelte van je inkomsten verzekerd in geval van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Aan de andere kant zit er natuurlijk ook een nadeel aan: je loopt ook wel wat mis. Je hebt met een baan naast je freelancepraktijk verplichtingen die de groei van je bedrijf in de weg kunnen staan. Je hebt maar beperkte tijd om opdrachten aan te nemen. Bovendien loop je enkele aantrekkelijke regelingen mis, zoals aftrekposten die samenhangen met het ondernemerschap.

Overwegingen bij de keuze

  • Hoe is jouw financiële situatie? Kun je het even uitzingen als je niet meteen aan het eind van de maand betaald krijgt, of niet? Ben je kostwinner, of is er een ander inkomen wat enige zekerheid biedt?
  • Bedenk goed waarom je de stap nog niet zou zetten: is het een verantwoorde manier om te beginnen of durf je de stap niet aan? Wat houdt je tegen?
  • Maak als je parttime begint een planning met bijbehorende doelen. Wanneer wil je naar fulltime ondernemen gaan? Hoeveel klanten heb je dan? Hoeveel omzet draai je?
  • Hoe werkt het in jouw branche? Als tekstschrijver kun je best een paar losse klussen doen en zo een portfolio opbouwen. Als ICT-er loop je dan de beste opdrachten mis, omdat je te weinig inzetbaar bent.
  • Blijf niet in de klusjessfeer hangen. Te lang je bedrijfje ´ernaast doen´ kan je remmen in je ontwikkeling naar een bedrijf met een eigen identiteit en een eigen merk.
  • Houd er rekening mee dat´het aantal uur dat je ondernemer bent, ook voordelen op kan leveren. Voor fiscale aftrekposten als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet je minimaal 1225 uur in je bedrijf steken.
  • Wat voor type freelancer denk je dat je bent? En is dat wat je wilt zijn?

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/hoe-beginnen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren