Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Waar moet ik me allemaal inschrijven als ik begin?

Waar moet ik me allemaal inschrijven als ik begin?

Voor je als freelancer op weg bent, moet je eerst een papierwinkel aan formulieren invullen. Wat is eigenlijk wat, en wanneer ben je (voor dat jaar) klaar?

Verplicht

  • Kamer van Koophandel en Belastingdienst: als freelancer moet je je verplicht aanmelden bij de Kamer van Koophandel. De meeste freelancers schrijven een eenmanszaak in, maar er zijn ook andere rechtsvormen mogelijk. Je hoeft je maar één keer in te schrijven. Wel betaal je ieder jaar een bijdrage. Het formulier haal je op van de site,  je print het uit en vult het in. Vervolgens ga je met legitimatie naar de dichtsbijzijnde Kamer. Tegelijk met je inschrijving bij de KvK schrijf je je automatisch in bij de Belastingdienst. Je krijgt dan ook direct een btw-nummer toegekend als je btw-plichtig bent.

Niet verplicht (maar wel noodzakelijk)

  • Je webadres reserveren: ook al maak je niet meteen een website, het is toch handig je domeinnaam alvast te reserveren.  Voordat een ander er met jouwbedrijf.nl vandoor gaat.
  • Inschrijven voor bedrijfsruimte: veel freelancers starten vanuit huis. Maar als de zaken goed beginnen te lopen wil je ook wel eens klanten kunnen ontvangen. Of misschien wil je zelf personeel aannemen. Vooral de grootstedelijke Lancelots merken dan dat er nogal eens wachtlijsten bestaan voor betaalbare kantoorruimte. Schrijf je dus ruim een jaar van te voren in bij woningbouwverenigingen en stichtingen die bedrijfsruimte aanbieden. Informeer in ieder geval hoe het in jouw omgeving zit. Regeren is vooruitzien.
  • Zakelijke rekening openen: Zorg ervoor dat je de financiën van je bedrijf scheidt van je privézaken. Dat doe je onder andere door een aparte zakelijke rekening te openen. Voor een échte zakelijkje rekening zul je doorgaans al een inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel moeten hebben bij de aanvraag. Maar je kunt ook gewoon een tweede privérekening openen.

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/waar-inschrijven Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren