Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Gezondheid Voorkomen is beter dan genezen Afwisseling in de dag

Afwisseling in de dag

Welke uitspraak is op jou van toepassing?
· "Ik ruim mijn bureau één keer per week op, liefst op vrijdagmiddag."
· "De administratie doe ik 's avonds. Mijn dochter doet het kopieerwerk in het weekend."
· "Telefoontjes pleeg ik meteen 's ochtends, dan kan ik de rest van de dag ongestoord doorwerken."

Om RSI/CANS-klachten te voorkomen is het beter niet te lang in één houding achter de computer te zitten. Behalve door pauzes in te lassen, kun je voor een andere houding zorgen door afwisseling aan te brengen gedurende de dag. Dat wordt steeds lastiger, omdat steeds meer activiteiten via de computer geregeld worden. Even een overschrijvingskaart invullen en die op de post doen is er bijna niet meer bij: dat doe je tegenwoordig via internetbankieren. En zo gaat dat met veel klusjes. Zelfs telefoneren gebeurt al meer en meer via de computer.

Toch blijven er altijd wel klusjes over die vereisen dat je van je plaats komt of even heel anders gaat zitten. Het belangrijkste is dat je even niet muist en typt. Vaak zijn dit soort klusjes dingen die je eigenlijk als 'sluitpost' beschouwt: kopiëren, poststukken verzendklaar maken, archiveren, enzovoort.

Maak een lijst van klusjes die je eigenlijk als 'sluitpost' beschouwt binnen je werk. Noem alleen klusjes waarbij je de computer niet of nauwelijks gebruikt.

1..........

2..........

3..........

4..........

5..........

Wen jezelf aan om deze klusjes tijdens het werk te doen en niet aan het einde van de dag of 's avonds. Zo breng je op een eenvoudige manier afwisseling aan in je werkdag.

Advies 3:

Wissel beeldschermwerk af met ander werk (telefoneren, archiveren, opruimen, afspraken).

Ondanks pauzes en afwisseling kan het nodig zijn nog wat extra maatregelen te nemen. Er zijn veel hulpmiddelen op de markt die bedoeld zijn om muisarmklachten te voorkomen of te verlichten.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/gezondheid/voorkomen/afwisseling Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren