Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Gezondheid Voorkomen is beter dan genezen Tot slot

Tot slot

Je bent aan het einde gekomen van de training 'Voorkomen is beter dan genezen'. Omdat je waarschijnlijk gauw weer overgaat tot de orde van de dag hebben we alle adviezen nogmaals op een rij gezet. Print ze uit en hang ze boven je bureau. Lees ze regelmatig nog eens door en vraag je af: 'Hoe gezond werk ik eigenlijk?'

Advies 1:

Neem klachten serieus, direct in stadium I.

Advies 2:

Las vaak korte pauzes in.

Advies 3:

Wissel beeldschermwerk af met ander werk (telefoneren, archiveren, opruimen, afspraken).

Advies 4:

Gebruik hulpmiddelen, maar luister vooral naar je lichaam!

Advies 5:

Zorg voor een goede en prettige kantoorinrichting. Maar hoe goed die ook is, neem een gevoel van verkramping altijd serieus. Neem pauze of verander van houding. Doe iets aan het klimaat, de verlichting of geluid.

Advies 6:

Doe minstens een half uur per dag aan behoorlijke beweging en bouw momenten van bewuste ontspanning in. Dit is niet alleen goed tegen muisarmen en stress, maar in het algemeen een 'must' voor lichaam en geest.

Advies 7:

Blikvernauwing is het eerste signaal van stress. Vraag mensen in je omgeving te helpen blikvernauwing te signaleren.

Advies 8:

Het lichaam geeft waarschuwingstekens als je te gestrest bent. Neem die waarschuwingen serieus. Neem gas terug en overdenk wat er anders kan en moet.

Advies 9:

Jij bent zelf de enige die de grenzen kan bepalen. Onderhandel met klanten over tijd, geld en expertise. 'Nee' heb je en 'ja' kun je krijgen.

Advies 10:

Goed tijdmanagement en plannen voorkomt veel stress. Als je vaak in tijdnood bent, bepaal dan de oorzaak daarvan.

Advies 11:

Zorg voor energie, flow en inspiratie in je werk. Betrek anderen bij je doen en laten. Zij kunnen je stimuleren en inspireren.

Advies 12:

Als je onverhoopt klachten krijgt, neem dan liever onbetaald 'verlof', dan dat je doorwerkt omdat je geld moet verdienen.

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/gezondheid/voorkomen/slot Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren