Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Gezondheid Voorkomen is beter dan genezen Grenzen stellen

Grenzen stellen

Zijn deze uitspraken op jou van toepassing?

· "Ik zeg nooit 'nee' tegen een opdrachtgever. Want één keer 'nee' betekent dat hij naar een ander zoekt."
· "Ik heb echt geen tijd om een middagje vrij te nemen, hoor. Ik MOET deze klus klaren. En goed ook."
· "Ik luister altijd goed naar de opdrachtgever en voer de klus precies uit zoals hij het wil. Soms is dat niet efficiënt en vind ik sommige aspecten zinloos en tijdrovend. Maar ja, de klant is koning."

Juist voor freelancers is grenzen stellen erg belangrijk, want er zijn geen bazen en collega's die je aan je jasje trekken en zeggen dat je het even wat rustiger aan moet doen. Je bent zelf de enige die "nee" kan zeggen. Behalve "nee" zeggen kun je ook onderhandelen over randvoorwaarden en deadlines.

Nee zeggen

Hoe assertief ben jij? Omcirkel het juiste antwoord.

  • Mijn klant is koning:
AltijdBijna altijd Soms niet Soms Nooit 


  • Als ik vol zit, verkoop ik nee:           
AltijdBijna altijd Soms niet Soms Nooit 


  • Het komt voor dat mijn rechten worden geschonden. Daar zeg ik dan wat van:       
AltijdBijna altijd Soms niet Soms Nooit 


  • Ik voel me baas over mijn eigen tijd en werkzaamheden
AltijdBijna altijd Soms niet Soms Nooit 


Wees eens eerlijk: vind je jezelf assertief genoeg?

Te laat of geen nee durven zeggen is een grote veroorzaker van stress. Het betekent dat je je eigen grenzen overschrijdt. Als je dat regelmatig doet, wordt je draagkracht voor stress minder. Je gaat je ergeren, je wordt steeds bozer en krijgt uiteindelijk het gevoel 'Waar doe ik het allemaal voor?' Je werk, dat je ooit zinvol vond, voelt ineens zinloos en leeg. Tijd om het heft in handen te nemen!

Juist omdat je zelfstandige bent, bepaal jij alleen waar de grenzen liggen van wat je wilt en wat je aankunt. Jíj bepaalt wanneer je vol zit of wanneer je vakantie/weekend/ een vrije middag hebt. Jij bepaalt wanneer een klant even moet wachten.

Nee zeggen kan nodig zijn op een aantal terreinen:

  • Tijd. Vaak wil een opdrachtgever dat werk liever gisteren dan morgen wordt gedaan. Vanuit zijn optiek is het altijd het proberen waard om te kijken of jij op de allerkortste termijn de klus kunt klaren. Maar vaak kan dat niet. Je hebt al andere klussen. Of je hebt toevallig een dag vrij. Maak dat duidelijk en plan klussen realistisch in. Dan kun jij zonder stress werken en weet de opdrachtgever dat het werk ook op de afgesproken datum klaar is.
  • Expertise. Stress wordt niet alleen veroorzaakt door tijdgebrek maar ook door een gevoel van niet kunnen. Is een klus je te ingewikkeld of ligt hij buiten je expertisegebied, laat hem dan aan iemand anders over, of neem het deel op je waar je wel goed in bent.
  • Geld. Er zijn opdrachtgevers die graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Vooral beginnende freelancers laten zich nog wel eens overhalen een klus te doen voor te weinig geld, in de veronderstelling dat ze anders zonder werk zitten of dat iedere klant er één is. Maar werken voor te weinig geld is onbevredigend en stressverhogend.

Vind je het moeilijk om 'nee' te zeggen? Oefen dan om te beginnen met kleine dingen. Bepaal van te voren welke kleine klussen je kunt weigeren zonder dat je er meteen een klant door kwijtraakt. Als die bepaalde klant belt, weiger dan ook echt die klus (of beding bijvoorbeeld een ruimere deadline, of meer geld).

Onderhandelen/samenwerken

Twee weten meer dan één. Heb je last van stress door tijdgebrek of doordat het je ontbreekt aan een bepaalde expertise, dan kun je ervoor kiezen een samenwerkingspartner te kiezen.

Lees het artikel Samenwerken met zakelijke partners. Bedenk drie gebieden of klussen waarbij het prettig zou zijn (geweest) om met iemand anders samen te werken. Zou het je stress kunnen verminderen? Zo ja, benader een geschikte collega-freelancer en ga om te tafel zitten om te overleggen op welke manier jullie zouden kunnen samenwerken.

Heb je soms het gevoel dat je te veel naar de pijpen van je opdrachtgever danst? Realiseer je dan dat jij ook wat in te brengen hebt over hoe een klus het best kan worden uitgevoerd.

Lees het artikel Samenwerken met je opdrachtgever. Neem een aspect van een bepaalde klus in gedachten waarvan je vindt dat het beter kan door het anders aan te pakken. Maak een kort voorstel en leg het voor aan de opdrachtgever. Formuleer het voorstel als een win/winvoorstel.

Advies 9:

Jij bent zelf de enige die de grenzen kan bepalen. Onderhandel met klanten over tijd, geld en expertise. 'Nee' heb je en 'ja' kun je krijgen.

Als je hebt onderhandeld over de voorwaarden en tot bevredigende afspraken bent gekomen, kan het nog zijn dat je in de stress raakt door gebrek aan tijd. Meestal doe je dan zelf iets niet helemaal goed.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/gezondheid/voorkomen/grenzen-stellen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren