Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Gezondheid Voorkomen is beter dan genezen Hulpmiddelen

Hulpmiddelen

Herken je je in een van deze uitspraken?

· "Ik heb wel allerlei manieren om pauze te houden bedacht, maar als ik eenmaal achter de computer zit, dan ga ik zo in het werk op, dat ik toch weer 'vergeet' pauze te nemen."
· "Ik moet verschrikkelijk veel typen. Soms denk ik: inspreken zou sneller gaan."
· "Zou ik iets hebben aan een ander soort muis, of een ander toetsenbord?"

Herken je je in een van deze uitspraken, dan zijn de onderstaande hulpmiddelen wellicht iets voor jou.

Alternatieven voor de muis

De grootste boosdoener bij RSI/CANS-klachten is natuurlijk de muis. Er zijn alternatieven voor de muis:

  • Touchpad: een vlakje dat de bewegingen van je vinger omzet naar de cursor. Zo'n touchpad is aanwezig op veel laptops. Nadeel is dat je ook die touchpads heel lichtjes moet aanraken, en gek genoeg is zo'n lichte beweging vaak zwaar voor de vingers en kunnen ze klachten veroorzaken.
  • Anders gevormde muizen. Er zijn muizen die meer de vorm van de hand en pols volgen. Deze muizen hebben vaak meer de vorm van een bol en zijn uitgerust met een wieltje of een bol, de trackball, om de cursor te bewegen.
  • Muispennen. Met een 'pen' beweeg je over een plastic matje. Het idee is dat een pen minder muisarmklachten veroorzaakt. Helemaal waar is dat niet: het eeuwenoude fenomeen 'schrijfkramp' is hetzelfde fenomeen als de muisarm, maar dan veroorzaakt door ganzenveer, pen of potlood. Met een muispen kun je wel voor afwisseling zorgen: gebruik nu eens de gewone muis, dan weer de pen. Muispennen zijn helaas veel duurder dan gewone muizen.
  • Toetscombinaties. Van heel veel muishandelingen bestaan toetscombinaties op het toetsenbord. In plaats van een passage met de muis te selecteren, op de rechtermuisknop te klikken en 'kopiëren' te kiezen kun je met de pijltjestoets op je toetsenbord naar de juiste plaats in het document gaan, vervolgens de Shift-toets indrukken en met de pijltjestoets de gewenste passage selecteren. Druk dan de Control-toets plus de letter 'C' in. De passage is gekopieerd. Toegegeven: het is langzamer dan de muis (tenzij je héél bedreven bent) en het veelvuldig rammelen op de pijltjestoetsen kan ook weer klachten veroorzaken.
  • Macro's. Voor handelingen die je veelvuldig moet uitvoeren een waarvoor geen toetscombinatie bestaat, kun je in veel programma's een macro maken. Dat is een soort opname van de handelingen die achter elkaar moeten worden uitgevoerd. Nadat je de macro (de opname) hebt gemaakt, kun je met één toetscombinatie die serie handelingen uitvoeren.
  • Werkbalken. Iedere muisklik minder is meegenomen. Verdiep je daarom in de mogelijkheden die computerprogramma's bieden om met één klik een handeling uit te voeren in plaats van allerlei vervolgmenu's en uittrekvenstertjes te moeten selecteren. In de Office-programma's en ook veel tekenprogramma's zijn er veel werkbalken, die je die mogelijkheid bieden.

Bekijk in de menu's van Word een aantal toetscombinaties van handelingen die je regelmatig uitvoert (zie de aanbevolen websites voor een overzicht van toetscombinaties). Neem je één dag voor om die toetscombinaties te gebruiken in plaats van de muis. Je zult zien dat het went.

Onderzoek van een handeling die meerdere klikken en de keuze van verschillende menuopties vergt, of er een knop op een werkbalk bestaat. Kies een handeling die je vaak uitvoert. Als je niks kunt verzinnen, doe dan deze oefening voor 'tekst arceren' in Microsoft Word.

Ergonomisch gevormde toetsenborden

  • Vorm: Er zijn mensen die erbij zweren: een organisch gevormd, in tweeën gesplitst of rechtopstaand toetsenbord. Van zulke toetsenborden wordt gezegd dat ze ervoor zorgen dat de handen en vingers in een natuurlijker positie staan. Het leren typen op zo'n toetsenbord kost wat tijd. En let op: voorwaarde bij veel van zulke toetsenborden is dat je blind moet kunnen typen.
  • Hulpstukken: Er zijn matjes en gelbolletjes verkrijgbaar die de overgang van bureau naar toetsenbord soepeler maken. Ook zijn er laptopgebruikers die het prettiger vinden een gewoon toetsenbord aan hun laptop te verbinden.

Pauzesoftware

Er zijn pauzeprogramma's op de markt die je zo kunt instellen dat ze een signaal geven als het tijd is voor een korte werkonderbreking. Ze registreren hoe lang je al zit te typen en te muizen. Omdat de makers van dit soort software weten dat alleen een signaal niet genoeg is (anders zou je wel een wekker instellen), wordt ook voor een paar minuten je toetsenbord geblokkeerd. In het begin kan dat irriteren, maar het went. Sommige programma's geven je meteen een aantal suggesties voor wat rek- en strekoefeningen.

Spraakherkenning

Wie veel teksten typt (tekstschrijvers, notulisten, vertalers, advocaten, psychologen die rapportages schrijven), kan baat hebben bij spraakherkenningssoftware. Het bekendste programma is Dragon Naturally Speaking. Behalve de daadwerkelijke tekst kan een spraakherkenningsprogramma ook commando's verstaan, zodat je ook menu's kunt besturen en leestekens kunt invoegen.

Een nadeel is dat deze software nooit foutloos kan werken, omdat het programma nu eenmaal het verschil in 'zij' en 'zei' en 'hij' en 'hei' niet kan verstaan. Wel doet het programma op grond van frequenties een gefundeerde gok. De software moet ook altijd leren hoe jouw stem klinkt en door fouten te verbeteren, werkt de software steeds beter.

Bedenk welke hulpmiddelen jou goed lijken. Kijk eens rond in je netwerk of er mensen zijn die deze hulpmiddelen gebruiken en vraag naar hun ervaringen. Vraag of je ze een keer mag komen proberen.

Hulpmiddelen zijn geen wondermiddelen! Ze kunnen het risico op RCI/CANS-klachten verminderen, maar jij bent zelf degene die signalen moet herkennen en serieus moet nemen. En als je pauzesoftware installeert, probeer hem dan niet meteen met slimme trucs te omzeilen, zoals Erix bekende in het forum.

Advies 4:

Gebruik hulpmiddelen, maar luister vooral naar je lichaam!

Hulpmiddelen kunnen je helpen risico's te verminderen, maar een goede kantoorinrichting is minstens zo belangrijk.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/gezondheid/voorkomen/hulpmiddelen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren