Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Gezondheid Voorkomen is beter dan genezen Wat als het misgaat?

Wat als het misgaat?

Ondanks alle adviezen en opgevolgde raad kan het mislopen. Je krijgt RSI/CANS-klachten of raakt verzeild in een echte burn-out. Voor freelancers is dit een extra vervelende situatie, omdat arbeidsongeschiktheidverzekeringen juist over deze klachten moeilijk doen.

Overweeg je een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen, kijk dan goed naar de voorwaarden en uitsluitingen:

  • Als je eerder door muisarm- of stressklachten tijdelijk uitgeschakeld of arbeidsongeschikt bent geweest (eventueel in loondienst), dan zul je goed moeten zoeken naar een verzekeraar die je desondanks op deze punten wil verzekeren, ook ben je al lang klachtenvrij.
  • Als je je verzekert en je valt onder de categorie 'beeldschermwerkers', lees dan de kleine lettertjes. Zijn er voorwaarden gesteld aan de inrichting van je werkplek? Zijn muisarmklachten op voorhand uitgesloten van verzekering? Zijn de premies hoger?
  • Veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen sluiten sowieso alle uitval door psychische oorzaken uit. Denk niet: ik krijg daar toch nooit last van, ik verzeker me alleen tegen 'echte ziekten'. Stressklachten en andere psychische aandoeningen kunnen iedereen treffen en zijn vaak niet in een paar weken verdwenen.

Heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of keert deze niks uit, maak dan niet de fout 'dan maar' door te werken ondanks de klachten. Dan raak je van de regen in de drup! Neem liever een aantal weken vrijaf. Je verdient dan geen geld, maar er zijn wellicht manieren om deze tijd te overbruggen:

  • Bouw een financiële reserve op voor als je een tijdje uitgeschakeld bent.
  • Verzin (tijdelijk) hele andere werkzaamheden die je wel kunt doen en waarmee je wel geld verdient (ook al is dat misschien minder dan gewoonlijk). Schrijf je eventueel in bij een uitzendbureau.
  • Leen geld en bezuinig op uitgaven om het zo lang mogelijk uit te zingen.

Hopelijk is het nooit nodig deze maatregelen te nemen!

Advies 12:

Als je onverhoopt klachten krijgt, neem dan liever onbetaald 'verlof', dan dat je doorwerkt omdat je geld moet verdienen.

Lijkt het je verstandig de zaken anders te gaan aanpakken? Wacht niet langer. Print tot slot de adviezen uit en hang ze boven je bureau. Meer weten? Kijk dan in de lijst aanbevolen websites en boeken.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/gezondheid/voorkomen/mislukken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren