Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Starten vanuit een uitkering Wie kan starten vanuit een uitkering?

Wie kan starten vanuit een uitkering?

Niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap. En je weet natuurlijk pas echt of je voor het ondernemerschap in de wieg bent gelegd, als je het doet. Toch is het belangrijk eens kritisch naar jezelf te kijken. Ben jij geschikt om vanuit een uitkering te starten? 

Criteria voor starters

Stew en het Amsterdamse project ‘Eigen Werk’ begeleiden mensen die vanuit de uitkering graag een eigen zaak willen beginnen. Beiden doen een intake met een toekomstige starter. Belangrijke criteria om kansrijke starters te beoordelen zijn:

  • Eigenschappen: de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt zijn doorzettingsvermogen, kunnen omgaan met teleurstellingen, flexibiliteit, nieuwsgierigheid -echt willen weten wat de klant wil-, creativiteit, en inventiviteit -als het niet kan via weg a, pak je gewoon weg b. In hoeverre voldoe jij aan het profiel van de ondernemer?
  • Bedrijfsidee: wat ga je doen en voor wie? Is daar een markt voor? De kracht van je start ligt grotendeels in je bedrijfsidee. Een duidelijk omschreven dienst voor een specifieke doelgroep heeft meer kans van slagen, dan ‘ik doe alles voor iedereen’. Zorg dat je dit idee goed uitwerkt en het toetst bij anderen, zoals potentiële klanten. Is er echt behoefte aan jouw diensten?
  • Vakmanschap: heb je ervaring met de activiteiten waarmee je eigen wilt starten? Heb je vroeger in die branche gewerkt, heb je tijdens je werkloosheid een opleiding gevolgd of heb je op een andere manier dit vakmanschap opgebouwd? Heb je een netwerk in de markt?
  • Motivatie: met welke motieven start je als ondernemer? Ben je boos op de wereld, zie je geen andere mogelijkheid of stap je overtuigd van jezelf en je plannen de wereld in?

Alle begin is lastig. Maar de ervaring leert dat mensen die starten vanuit een uitkering een aantal extra drempels moeten nemen. De slagingskans is voor mensen die starten uit een uitkering is overigens na de start even groot als voor andere starters.

Bronnen

  • FCBV Stew advies & training kleinbedrijf, begeleidt mensen die hun eigen bedrijf willen beginnen, ook met een IRO-traject.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/uitkering/wie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren