Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Zelfstandig werken Timemanagement Je werkt hard en haalt toch de deadline niet

Je werkt hard en haalt toch de deadline niet

Als je efficiënt, hard en gestructureerd werkt en toch je werk niet op tijd afkrijgt, kan er maar één oorzaak zijn: je neemt te veel werk aan. Dat kan komen doordat je niet (goed) plant, doordat je zelden 'nee' verkoopt of door een combinatie van deze factoren.

Een van je klanten belt met de vraag of jij over een week een nieuwsbrief kunt schrijven. Je krijgt daar een week de tijd voor. Hoe reageer je?

  1. Je zegt meteen: "Ja, natuurlijk!" Je weet niet of je daar tijd voor hebt, maar anders werk je in het weekend toch door? Wel vervelend dat je je later pas herinnert dat je een lang weekend naar Parijs had geboekt.
  2. Je voelt je enigszins overvallen en zegt: "Kan ik hier later op de dag op terugkomen?" Als je de zaken op een rijtje hebt gezet, bel je terug.
  3. Je weet dat je de komende weken al volop in het werk zit, maar je zegt toch ja. Het is zo'n aardige man en je wilt hem graag helpen. Bovendien, als je nee zegt, ben je een klant voorgoed kwijt.
  4. Je pakt je planning erbij en zegt: "Als je me een week extra kunt geven, zal ik het graag voor je doen."

Welk antwoord?

  • Als antwoord 1 het beste bij jou past, kom jij regelmatig in tijdproblemen doordat je niet plant en jezelf overschat óf niet assertief genoeg bent.
  • Past antwoord 2 meer bij jou, dan ben je ook niet zo'n planner, maar heb je wel de tegenwoordigheid van geest om je klant om bedenktijd te vragen.
  • Kies jij antwoord 3, dan weet je heel goed hoeveel werk je te doen hebt, maar ben je niet assertief genoeg om nee te zeggen of een tegenvoorstel te doen.
  • Als jij antwoord 4 zou kiezen, lijk je de zaken goed op een rijtje te hebben. Kom jij desondanks in de problemen, dan plan je toch niet helemaal goed.

Beter plannen en assertiever worden

Je kunt twee dingen doen om weer grip te krijgen op je werk:

Auteur: Marieke van Osch

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/zelfstandig-werken/timemanagement/deadline Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren