Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Zelfstandig werken Timemanagement Je bent een multitasker

Je bent een multitasker

Doe je altijd van alles door elkaar, dan heb je waarschijnlijk moeite om prioriteiten te stellen. Terwijl je bezig bent met een opdracht, spoken twee andere opdrachten, een telefoontje waar je tegen opziet en de btw-aangifte door je hoofd. En daar bliept de mail weer! Alles lijkt even belangrijk. Zo kun je je niet goed concentreren en krijg je de neiging om van het een naar het ander te hoppen.

Denise Hulst schrijft in Tijdig van kantoor over multitasken: "Kijk maar naar je eigen dagelijkse praktijk: je bent een e-mail aan het typen en een collega komt naast je staan en begint tegen je te praten. Ben jij dan in staat om op dat moment evenveel aandacht te geven aan je collega als aan de e-mail die je aan het schrijven bent? Nee, dat kun je niet. Dat betekent dat een van de twee niet de aandacht krijgt die op dat moment nodig is.

Een andere overtuiging die veel mensen hebben, is dat multitasken efficiënt is en dat het je productiviteit bevordert. Ook dat is niet zo. Wetenschappers hebben onlangs de verborgen kosten berekend die veroorzaakt worden door taakswitching. De resultaten van het onderzoek laten zien dat taakswitching de efficiency juist vermindert. De onderzoekers ontdekten dat er bij alle soorten taken tijdverlies optreedt als medewerkers moeten switchen. Dit tijdverlies, ook wel ‘tijdkosten’ genoemd, neemt toe naarmate de taak ingewikkelder is of als het een nieuwe, onbekende taak betreft."

Stop met multitasken

Wil je efficiënter en geconcentreerder leren werken, stop dan met multitasken.

Bron

  • Hulst, D. (2005). Tijdig van kantoor. Meer kwaliteit van werken door werkplekorganisatie, planning en efficiënt e-mailmanagement. Utrecht: Spectrum

Auteur: Marieke van Osch

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/zelfstandig-werken/timemanagement/multitasker Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren