Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Zelfstandig werken Timemanagement Meten is weten

Meten is weten

Herken je een of meer van deze uitspraken?

 • "Het is elke keer weer een race tegen de klok om een deadline te halen. Ik werk regelmatig 's nachts of in het weekend door of moet mijn opdrachtgever om uitstel vragen."
 • "Aan het eind van een werkdag heb ik vaak geen voldaan gevoel."
 • "Ik voel me gestrest en opgejaagd. Ik kan me slecht op mijn werk concentreren doordat ik nog zoveel andere dingen moet doen."
 • "Ik heb nooit tijd om een boek te lezen of een avondje niks te doen."
 • "Ik zou zo graag eens een middagje spijbelen. Ik ben toch niet voor niks gaan freelancen? Maar ik heb het altijd te druk."

Als jij je hierin herkent, probeer je te veel dingen te doen in de beschikbare tijd, of je gaat niet efficiënt met je tijd om - of allebei. De oorzaak heeft hoe dan ook te maken met de manier waarop jij met tijd omgaat. Om je tijd beter te leren indelen, moet je eerst weten wat je met je tijd doet.

Houd een of meer dagen precies bij waar je je tijd aan besteedt. Doe dit in elk geval als je aan het werk bent (of zou moeten zijn), maar eventueel ook buiten je werk, als je daar behoefte aan hebt. Gebruik hiervoor je reguliere urenadministratie, of maak een ad-hoclijstje. Doe het als volgt: neem een kookwekker en zet die telkens op een uur. Als de wekker afgaat, noteer je wat je het afgelopen uur hebt gedaan. Wees eerlijk!

Wat is jouw tijdsprobleem?

Na een paar dagen heb je een goed beeld van je tijdsbesteding. Welke conclusies zijn op jou van toepassing?

 1. Ik werk hard, maar haal toch mijn deadlines niet
  Ik ben bijna continu hard en geconcentreerd aan het werk. Ik werk efficiënt en gestructureerd, maar toch haal ik mijn deadlines niet.
 2. Ik doe niet wat ik zou moeten doen
  Ik ben een groot deel van de dag aan het internetten, niet-zakelijk telefoneren en mailen, kletsen, opruimen, enzovoort.
 3. Ik ben altijd alles kwijt en besteed veel tijd aan dingen zoeken
  Ik besteed veel tijd aan het zoeken naar belangrijke mailtjes, adressen, bestanden en papieren.
 4. Ik doe veel dingen tegelijk en door elkaar
  Ik werk aan verschillende klussen door elkaar en handel tussendoor steeds mailtjes af.

Auteur: Marieke van Osch

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/zelfstandig-werken/timemanagement/meten-is-weten Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren