Welke risico´s loop ik eigenlijk als freelancer?
Freelancen is ondernemen. Ondernemen is risico´s nemen. Welke risico´s loop je allemaal? Een overzicht.
- Arbeidsongeschiktheid, ziekte en zwangerschap: Als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, heb je geen inkomen als je ziek wordt. Ook als je die wel hebt, is het soms lastig om een uitkering te krijgen. Bijvoorbeeld bij burn-out of RSI doen verzekeraars moeilijk over betalen. De meeste freelancers -als ze al verzekerd zijn- kiezen bovendien ervoor de eerste maanden voor eigen risico te nemen, om de kosten wat te drukken. Daar moet je geld voor opzij zetten.
- Aansprakelijkheid: Je veroorzaakt schade bij een ander tijdens het voeren van je bedrijf, daarvoor kun je aansprakelijk voor gesteld worden. Je kunt je ertegen verzekeren.
- Werkloosheid/geen opdrachten: Als je te weinig opdrachten hebt, heb je een laag inkomen. Je komt alleen voor aanvulling in aanmerking als je net gestart bent vanuit een uitkering. Dit risico op de weinig werk kun je deels voorkomen door structureel aan acquisitie te doen. Soms heb je pech. Zorg ervoor dat je een goed financieel beleid voert en dat je reserves hebt voor slappe periodes.
- Faillissement: Je hebt veel geïnvesteerd en er komt te weinig terug. Je kunt je rekeningen niet meer betalen. Met een eenmanszaak ben je als privépersoon aansprakelijk voor je schulden. Anders gezegd: als je bedrijf failliet gaat, ga je ook als persoon failliet. Met een BV is die aansprakelijkheid beperkt.
- Wanbetalers: Je hebt goed werk geleverd, maar betalen: ho maar. Niet iedereen is betrouwbaar als het op betalen aankomt. Door planmatig te incasseren, beperk je het risico. Natuurlijk kun je uiteindelijk ook via een deurwaarder of zelfs de rechter proberen je gelijk (en dus je geld) te halen.
Omgaan met risico´s
Enige mate van risico hoort bij ondernemerschap. Durf jij ze aan te gaan?