Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Kan ik verschillende diensten aanbieden met één eenmanszaak?

Kan ik verschillende diensten aanbieden met één eenmanszaak?

Ja, als freelancer kun je:

  • meerdere ongerelateerde producten en diensten aanbieden (bijvoorbeeld training én tekstschrijven, of communicatieadvies én onderwateronderhoud, of websites bouwen én een eigen webshop exploiteren).
  • voor elke dienst een andere handelsnaam hanteren (bijvoorbeeld Tekstbureau Jansen én Porceleinwebshop Woeste Olifant).

Je hoeft daarvoor:

Tips

  1. Beschrijf elke activiteit en registreer elke handelsnaam in het handelsregister. Zo sta je bij bepaalde juridische conflicten sterker. Bij de Kamer van Koophandel kun je formulieren vinden om een activiteit of handelsnaam aan je bestaande eenmanszaak toe te voegen. Dit is een eenvoudige formaliteit die weinig tijd en geen geld kost.
  2. Pas op dat je met je verschillende activiteiten geen verwarrende signalen de wereld in stuurt. Een sterk persoonlijk merk is consistent. Laat je nevenactiviteiten niet het beeld van je belangrijkste freelance-activiteit beschadigen. Gebruik je eigen naam in hooguit één handelsnaam (Jan Jansen ICT-adviezen) en verzin voor je andere activiteiten onpersoonlijke handelsnamen. Registreer daarom voor elke activiteit een aparte domeinnaam, maak voor elke activiteit een aparte website, hanteer per activiteit een andere huisstijl, zorg voor een andere zakelijke bankrekening met de gewenste tenaamstelling etc. Dit soort dingen zijn niet verplicht, maar vaak wel raadzaam.
  3. Om overzicht te houden van je verschillende activiteiten is het verstandig de omzet, kosten, gewerkte uren etc. te splitsen in je administratie.
  4. Voor verschillende activiteiten kunnen verschillende btw-tarieven gelden. Dat je btw-plichtig bent wil niet zeggen dat het tarief van je hoofdactiviteit geldt voor alle diensten die je aanbiedt. Zo is bijvoorbeeld journalistiek werk vrijgesteld, terwijl je voor commerciële copywriting 21% btw in rekening moet brengen.
  5. Door verschillende activiteiten in een eenmanszaak te combineren kunnen je algemene voorwaarden complexer worden, kun je met verschillende aansprakelijkheden te maken krijgen en kan een aansprakelijkheidsverzekering duurder worden. Je bent met je hele privévermogen aansprakelijk voor alle activiteiten in de eenmanszaak. Als de ene activiteit veel winst oplevert en de andere een vette claim, dan gaat de winst op aan de claim. 

Kan ik meerdere eenmanszaken inschrijven?

Nee. Een eenmanszaak is niets anders dan de economische activiteiten van een natuurlijke persoon. Per persoon kun je slechts één eenmanszaak hebben die alle activiteiten omvat. Dit is bevestigd in een uitspraak van de rechtbank, die oordeelde dat het inschrijven van meerdere eenmanszaken per persoon in het handelsregister in strijd is met het doel en de strekking van de Handelsregisterwet (bron: KvK). Als je probeert een tweede eenmanszaak op dezelfde naam te registreren dan zal dat normaliter door de Kamer van Koophandel worden geweigerd.

Zijn er nog andere opties?

Je kunt denken aan:

  • een nevenvestiging oprichten voor werkzaamheden op een andere bedrijfslocatie;
  • een vennootschap onder firma (VOF) inschrijven naast je eenmanszaak;
  • elke activiteit in een aparte bv onderbrengen (of in een andere rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid).

Auteur: René Pijlman

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/verschillende-diensten Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren